eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőmaszkot ad egy busz utasának egy rendőr a spanyolországi Valenciában a koronavírus-járvány idején, 2020. április 14-én, miután a spanyol kormány bizonyos, nem létfontosságú munkaterületek dolgozóinak feloldotta a kijárási korlátozást.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Ana Escobar

Nem romlik tovább a helyzet Spanyolországban

Tempósan csökken az új fertőzöttek, de a naponta elhalálozók száma is. A népességarányos halálozási rátában azonban még így is tragikus az ibériai adat.

Egyetlen nap alatt csaknem kétszázzal csökkent a huszonnégy órán belül a koronavírus miatt elhunyt emberek száma Spanyolországban, miközben az új fertőzöttek száma is jelentős csökkenést mutat - derül ki a Worldometers.info statisztikáiból.

Az ibériai államban a keddi 499 után csütörtökön már "csak" 324 állt az egy nap alatt elhunytak rubrikájában, míg az új fertőzések száma 3961-ről 3573-ra csökkent.

A fordulat mind a megbetegedéseket, mind az elhalálozásokat tekintve április első napjaiban állt be,

a járványgörbe azóta biztosan és egyértelműen laposodik, azóta már körülbelül feleannyi a napi halott és fertőzött is.

A leginkább fertőzött országok közül

az Egyesült Államok járványgörbéje körülbelül egy-két héttel követi a spanyolt,

Németországé egy héttel, Olaszország viszont hiába hihette már március végén, hogy túlvan a legnehezebb időszakon, most napok óta újra emelkedik az új halottak és új fertőzöttek száma is; sőt érdemben rosszabb adatot két hete nem produkált Itália.

A britek és a franciák egyenletesen haladnak "fölfelé a hegyen", a javulás jelei pedig nem látszanak a számokban és a tendenciákban, ráadásul az sem túlságosan bizalomkeltő, hogy a briteknél nem közölnek számadatokat a gyógyultakról.

Mint Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban rámutatott az egyes országokat azért nagyon nehéz összevetni, ha valami mentén mégis lehet, az a népességhez viszonyított halálozási adat. Ebben a releváns lakosságszámú országok közül

Spanyolország áll a legrosszabbul (egymillió emberből 397 halálos áldozat),

de már nem sokkal megelőzve Belgiumot (383) és Olaszországot (348), ebben az összevetésben a legtöbb fertőzöttet "produkáló" Egyesült Államok (79) nincs a közvetlen élmezőnyben, még Svédországban is másfélszer életveszélyesebb a koronavírus, mint Amerikában. Magyarország 14-es száma hazánkat a középmezőnybe sorolja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×