eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus helyzetéről tart sajtótájékoztatót a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. március 12-én. Nagy-Britanniában tízre emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters/Simon Dawson

A járvány gyors terjedésére számítanak a britek

A brit kormány felülvizsgált ajánlása az, hogy aki az új koronavírusra jellemző tüneteket észleli magán, vagy hozzátartozójának vannak ilyen tünetei, családtagjaival együtt 14 napig ne hagyja el otthonát, lehetőség szerint még vásárlás céljával sem - mondta a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján Boris Johnson miniszterelnök.

Johnson - akinek sajtóértekezletén jelen volt Chris Whitty angliai tisztifőorvos és Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója - kijelentette: a kormány tudományos tanácsadó testületének megítélése szerint Nagy-Britannia most már közelít ahhoz a szakaszhoz, amikor a megbetegedések számát jelző görbe gyors emelkedésnek indul.

A kormányfő szerint drasztikus lépések nélkül a fertőzöttek száma 5-6 naponta megkétszereződhetne.

Éppen ezért eljött annak az ideje, hogy azok is, akik tünetmentesek, szüntessék be a nem feltétlenül szükséges kapcsolattartást másokkal, ne menjenek például pubokba, klubokba, színházakba, és ha erre lehetőségük van, dolgozzanak otthonról, hogy elkerülhetők legyenek a felesleges utazások is - mondta Johnson.

A kormányfő kijelentette: aki magas lázat vagy nemrégiben kezdődött makacs köhögést észlel, még élelmiszerek és egyéb alapvető cikkek vásárlása végett se hagyja el otthonát két hétig, és ez a beteggel egy háztartásban élő hozzátartozókra is vonatkozik.

Johnson hozzátette: testmozgás céljából el lehet hagyni lakást, de ebben az esetben is biztonságos távolságot kell tartani másoktól.

A brit miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a következő hétvégétől a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozóknak, vagyis a 70 éven felülieknek, illetve azoknak, akik krónikus betegségekkel küszködnek, a kormány ajánlása alapján 12 hétre otthonukban kell maradniuk.

Boris Johnson szerint ez az ajánlás azért éppen most lép érvénybe, mivel biztosítani kell, hogy a leginkább rászorulók a járvány csúcspontján kapják meg a maximális védelmet.

Hozzátette:

mindez különösen vonatkozik Londonra, amely a jelek szerint néhány héttel az ország többi része előtt jár a járvány terjedését tekintve.

A brit miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kormány a továbbiakban nem támogatja a nagy tömegeket vonzó rendezvényeket.

Johnson kifejtette: ezt azt jelenti, hogy a hatóságok keddtől nem biztosítják a sürgősségi szolgálatok jelenlétét ilyen rendezvényeken, mivel e kritikus fontosságú szolgálatoknak most a járványhelyzettel kell foglalkozniuk.

A kormány továbbra sem tiltotta be hivatalosan a tömegrendezvényeket, ám rendőrségi és egészségügyi biztosítás nélkül ezek megtartása gyakorlatilag lehetetlenné válik.

Továbbra sem született döntés az iskolák bezárásáról sem.

Matt Hancock egészségügyi miniszter hétfő este a londoni alsóházban bejelentette, hogy Nagy-Britanniában eddig 55-en haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségben. Ez felülvizsgált adat, mivel a tárca néhány órával korábbi tájékoztatásában még 35 halálos áldozat szerepelt.

A legtöbben, 53-an Angliában haltak bele a fertőzésbe, Skóciában és Walesben egy-egy halálesetet jelentettek eddig a hatóságok.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a hétfő esti sajtóértekezleten kijelentette ugyanakkor, hogy egyéni szinten nagyon alacsony a koronavírushoz köthető halálozási kockázat.

Whitty professzor szerint a halálozási ráta összességében, a fertőzések teljes számára vetítve 1 százalék körüli vagy ennél alacsonyabb, de az idősek körében ennél magasabb.

A gazdasági kilátásokra vonatkozó kérdésre Boris Johnson azt mondta: a járvány nyilvánvalóan komoly ütést mér a brit gazdaságra, ám ha a kormány járványellenes stratégiája megfelelőnek bizonyul, akkor a probléma rövid távú lesz. A brit gazdaság alapmutatói nagyon erőteljesek, és nagyon nagy különbség a 2008-as globális pénzügyi válság időszakához képest, hogy jelenleg nincsenek rendszerszintű makrogazdasági bajok - mondta a brit kormányfő.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×