eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Donald Trump amerikai elnök (b) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben húzódó demarkációs vonal északi oldalán 2019. június 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Trump észak-koreai területre lépett

A Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott és kezet fogott egymással Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, ezt követően Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre lépett.

"Nagy nap ez a világ számára" - jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak, egyúttal bejelentette, hogy meghívja Kim Dzsong Unt a Fehér Házba.

Egyesült Államoknak és Észak-Koreának maga mögött kell hagynia az ellenségeskedéssel teli múltat, és új fejezetet kell nyitnia a kétoldalú kapcsolatokban - jelentette ki az amerikai elnök Kim Dzsong Unnal közös sajtótájékoztatóján vasárnap a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben.

Az amerikai elnök nagyszerű barátságnak nevezte a Kim Dzsong Unhoz fűződő viszonyát.

Az észak-koreai vezető bátor döntésnek nevezte, hogy Trump átlépett Észak-Koreába, hangoztatva: "Magyunk mögött hagyjuk a múltat és a jövőt építjük".

Reményét fejezte ki, hogy Trump átlépése észak-koreai területre javítani fogja a két ország kapcsolatát.

rump a "történelmi sétán" nagyszerű barátságnak nevezte a közte és Kim Dzsong Un között lévő kapcsolatot.

A két vezető a kézfogás után az övezet dél-koreai oldalán zárt ajtók mögött is megbeszélést folytatott egymással.

Trump szombat este érkezett Dél-Koreába, a G20-országcsoport oszakai találkozója után, ahol megbeszéléseket folytatott Mun Dzse In dél-koreai államfővel.

Az amerikai elnök a hónap folyamán korábban már bejelentette, hogy levelet kapott Kim Dzsong Untól, aminek a tartalmát "csodálatosnak" és "meleg hangúnak" nevezte, bár a részleteiről nem számolt be. Ugyanekkor kifejtette: arra számít, "valami pozitív" dolog történik majd Washington és Phenjan viszonyában. A két ország kapcsolatát "nagyszerűnek" minősítette.

Donald Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×