eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
XVI. Benedek pápa
Nyitókép: MTI/OSSERVATORE ROMANO

Szemináriumi melegklubokról ír hosszú cikkében XVI. Benedek

A pornográfia megjelenése az 1960-as évektől megroppantotta a társadalmakat, erre pedig az egyház nem volt képes megfelelő választ találni, sőt, maga is megroppant, a papi szemináriumokban melegklubok alakultak ki - többek között ezt írja kendőzetlen cikkében a 91 éves főpásztor.

Az egyház és a szexuális visszaélések botránya címmel írt terjedelmes értekezést a nyugalmazott pápa, XVI. Benedek. A Corriere.it olasz lap hasábjain is megjelent cikk a német havilapra, a Klerusblattra hivatkozva az egyházi érintettségű szexuális bűncselekmények gyökerét keresi fél évszázados távlatban, részletesen és kendőzetlenül.

A múltfeltárási szándék kezdő pillanataként egy idén februári vatikáni találkozóra mutatott, ahol Ferenc pápa kifejezetten ezzel a céllal fogadta a nemzeti püspöki kari vezetőket, ennek kapcsán maga is összeírta meglátásait.

A "Jézus Krisztus rottweilere" nyilvános becenevű pásztor szerint

az 1960-tól 1980-ig terjedő 20 évben a szexualitás kérdéseiben az addig létező normák teljesen eltűntek, helyükbe pedig nem lépett semmi",

ennek pedig a papság egészére nézve is komoly következményei lettek. Németországban ekkor nagy sebességgel terjedtek a pornófilmek, az azokat bemutató mozik előtt pedig olyan sorokat látott, mint háborúban ételosztáskor; az ezeket reklámozó óriásplakátok pedig mindenki számára láthatóak voltak az utcán - emlékszik vissza Ratzinger bíboros.

Ez a világ vezetett szerinte az 1968-as fordulathoz Nyugat-Európában, ami megpróbálta kiiktatni a normákat, ez pedig nagy mértékű agressziót is elszabadított, illetve néhol még az iskolai egyenruhát is hiába próbálták megtartani. Erre az időszakra teszi a nyugalmazott pápa a kispapok és papok nagy mértékű kiáralmását is az egyházból, ami miatt az egyház "megroppant".

Összeomlott az erkölcsteológia is, ami addig védte az egyházat a külvilág válságaitól - írja Benedek pápa.

Közben "homoszexuális klubok" alakultak a szemináriumokban, amik teljesen megváltoztatták a légkört, és egyházi személyek sokszor "barátnőjükkel töltötték az estét". A Vatikán - mint megjegyezte - anélkül is tudott erről, hogy hivatalos közléseket kapott volna. Joseph Ratzinger a későbbi pedofil-bűncselekményeket is a korlátlan társadalmi szexuális felszabadulás számlájára írja, ami visszahatott a papságra.

Szerinte a bűnös viszonyok rendezésére, a korszak megváltoztatására

már nem újabb testületek és bizottságok létrehozására van szükség, mert "ez már egyszer nem sikerült".

Fájlalja, hogy Isten már nem "referencia", hanem egy kisebbség magánügyévé vált.

Cikke közzétételéről Joseph Ratzinger bíboros, vagyis XVI. Benedek pápa egyeztetett a regnáló szentatyával is.

A teljes cikk hivatalos magyar fordítását két részletben közzéteszik a katolikus egyház hírügynökségi portálján, a Magyar Kuríron. ELSŐ RÉSZ ITT. MÁSODIK RÉSZ ITT.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×