eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ferenc pápa a vízkereszt ünnepe alkalmából tartott szentmisén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2019. január 6-án. A vízkereszt a nyugati keresztény egyház számára a karácsonyi ünnepkör zárónapját jelenti, míg az ortodox keresztények vízkeresztkor ünneplik Jézus Krisztus születését.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Szexuális visszaélésekről tartanak konferenciát a Vatikánban

Megkezdődött a kiskorúak védelméről szóló tanácskozás a Vatikánban. 190 résztvevő sereglett a katolikus egyház központjába, hogy megoldást találjanak a szexuális visszaélések rendszerszintűnek tűnő, globális problémájára.

Történelmet írt Ferenc Pápa tavaly augusztusban, amikor katolikus egyházfőként először beszélt nyíltan az egyházban tapasztalt szexuális visszaélésekről. Ezzel egy olyan folyamatot indított el, amely a nemi erkölcs elleni bűncselekmények felderítését és megelőzését tűzte célul a katolikus egyház globális építményében. E törekvések kicsúcsosodásaként is értelmezhető a csúcstalálkozó, amelyre mintegy 190 résztvevőt várnak az egyház 114 püspöki konferenciájából, valamint női és férfi szerzetesrendjeiből.

Bár Ferenc pápa zéró toleranciát hirdetett a szexuális visszaélések ellen, a konferenica előtt egyetlen nappal kijelentette: a mai világban „divatossá vált az egyház rágalmakkal történő elpusztítása.”

„Nem élheted le az életed az egyházzal szembeni folyamatos vádaskodásban!

Kit is neveznek a Bibliában a Nagy Vádaskodóként? Az ördögöt! És azok, akik vádaskodással töltik életüket, azok az ördög barátai és rokonai. A hibákat jelenteni kell annak érdekében, hogy kezelni tudjuk őket” – fogalmazott Ferenc pápa.

A három és fél napos püspöki találkozó első napja a Felelősség, a második a Számvetés, a harmadik az Átláthatóság címet kapta. A nyitónap közös imával kezdődik, majd videót vetítenek a visszaélések áldozatainak tanúvallomásairól.

Szombat este a tanácskozás résztvevői bűnbánó liturgián vesznek részt,

amelyen Naame afrikai püspök mond homíliát, és egy volt áldozat is felszólal. A püspöki tanácskozás vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott misével zárul, amelyet az ausztráliai püspöki konferencia vezetője mutat be, és amelyen Ferenc pápa is beszédet mond.

A történelmi jelentőségű találkozót mindazonáltal világszerte számos kritika érte: civil szervezetek szerint ugyanis a konferencia elkésett, és képtelen kielégítő választ nyújtani a szexuális visszaélések globális problémájára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×