eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
2018. október 19-én Brüsszelben készített kép Nurszultan Nazarbajev kazah elnökről, aki 2019. március 19-én bejelentette lemondását.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az elnök lemondása után átneveznék Kazahsztán fővárosát

Beiktatták hivatalába szerdán Kazahsztán új elnökét, Kaszim-Zsomart Tokajevet azután, hogy előző nap váratlanul lemondott hivataláról az országot harminc éven át irányító Nurszultan Nazarbajev.

Az új államfő az eskütételkor mondott beszédében azt hangoztatta, hogy folytatja elődje politikáját. Hozzátette, hogy Nazarbajev véleménye kulcsfontosságú lesz a döntések meghozatalában, és javasolta azt is, hogy kapja meg a tiszteletbeli szenátor címet. Nazarbajev örökké a nép atyja marad - hangsúlyozta.

Kaszim-Zsomart

kezdeményezte, hogy a fővárost, Asztanát a lemondott elnökről nevezzék el Nurszultannak, és minden megyei város központi utcája ugyancsak a nevét viselje.

Azt is felvetette, hogy a közintézményekben kötelező kellékként maradjon meg Nazarbajev fényképe.

Megmarad a politikai befolyása

Kazahsztán elnöke, a 78 éves államfő március 19-i lemondása előtt harminc évig volt a közép-ázsiai ország elnöke, és ezután is számottevő politikai befolyással fog rendelkezni.

Az olajban rendkívül gazdag közép-ázsiai országot közel harminc éven át irányító államfő ugyanis

elnöki címén kívül minden más tisztségét megtartja, így továbbra is ő marad a Nemzet Vezetője, a Nemzetbiztonsági Tanács és a kormányzó párt elnöke, valamint tagja marad az Alkotmánytanácsnak is.

Rögtön ki is nevezte utódját: a következő elnökválasztásig a szenátus elnöke, Kaszimzsomart Tokajev gyakorolja az államfői feladatokat. Elemzők egyébként arra számítanak, hogy az elnökválasztáson Nazarbajev egyik rokona lesz a befutó.

„A független Kazahsztán története első pillanataitól kezdve együtt dolgoztunk. Ő egy őszinte, felelősségteljes és elkötelezett ember. Teljes mértékben támogatja országunk jelenlegi bel és külpolitikáját. Hiszem, hogy rábízhatjuk Tokajevre az ország irányítását” - mondta az idős államférfi.

A Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov a nap folyamán bejelentette: Nazabarjev lemondása előtt telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Váratlan bejelntését egy másik meglepő döntése előzte meg: február végén leváltotta teljes kormányát, mivel azok nem váltották valóra gazdaságélénkítő programját.

Az 1940-es születésű, vasipari munkásból lett államférfi politikai pályáját 1969-ben, Komszomol-titkárként kezdte. 1984 és 89 között a Kazah Szovjet Szocialista Köztársaság minisztertanácsát vezette, mígnem megválaszották a kommunista párt központi bizottsága első titkárának.

1990-ben felvételt nyert a Szovjet Kommunista Párt Politikai Bizottságába is. Ebben az évben vezették be Kazahsztánban az elnöki rendszert, s a parlament Nazabarjevet választotta államfőnek, amelyet az 1991 decemberi elnökválasztáson a szavazók is megerősítettek.

Bár a kazah alkotmány csak kétszer engedélyezi az államfői mandátum meghosszabbítását, egy 2012-es alkotmánymódosítás lehetővé tette számára, hogy akárhányszor újraválasztható legyen.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×