eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk
Donald Trump amerikai elnök (b) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a hanoi Metropole szállodában 2019. február 27-én, kétnapos csúcstalálkozójuk első napján. Trump és Kim 2018. június 12-én találkozott először Szingapúrban.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Csúcstalálkozó után: Trump nem sietteti a megállapodást Kimmel

Nem kell sietni a megállapodással az észak-koreai atommentesítésről, a megfelelő egyezséget akarják elérni - jelentette ki csütörtökön Donald Trump amerikai elnök a vietnami Hanoiban, az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó második napján.

Az amerikai elnök a megbeszélések folytatása előtt tartott sajtótájékoztatón megerősítette már korábban is hangoztatott álláspontját, hogy nem kell elsietni a megállapodást Phenjannal. "A gyorsaság nem fontos, ami az, hogy a megfelelő egyezséget érjük el" - mondta, hozzátéve: értékeli, hogy Észak-Korea a szingapúri csúcs óta nem hajtott végre atom- és rakétakísérleteket.

Trump hangsúlyozta: kapcsolata Kimmel erős, és ilyenkor "jó dolgok" történnek. Részleteket mellőzve hozzátette: az első nap díszvacsoráján több jó ötlet is felmerült.

Kim Dzsong Un arra a kérdésre válaszolva, hogy bízik-e megállapodás létrejöttében, közölte: korai megmondani, de azt semmiképp sem állíthatja, hogy borúlátó lenne. Az ösztönei azt súgják, hogy jó eredményekkel fog zárulni a csúcstalálkozó - mondta.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy nem lenne Vietnamban, ha nem volna hajlandó országa nukleáris leszereléséről tárgyalni.

Az észak-koreai vezető közölte, üdvözölné egy amerikai kapcsolattartó iroda létesítését Phenjanban. Trump ezt jó ötletnek találta, és felvetette, hogy Phenjan is nyisson irodát az Egyesült Államokban.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy lesz-e politikai zárónyilatkozat a csúcs végén, Trump azt válaszolta: "majd meglátjuk". Megismételte, hogy ha megegyezésre jut a két ország, Észak-Korea gazdasági hatalommá válhat.

Afelől is érdeklődtek újságírók, hogy az emberi jogok kérdése szóba került-e megbeszéléseiken. Erre az amerikai elnök azt mondta, hogy mindent megvitatnak.

Az AP szerint a csúcstalálkozó esetleges eredményei között lehet a koreai háborút lezáró békeszerződés a két ország között, ami a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák létszámának csökkentéséhez vagy az amerikai szankciók részleges feloldásához vezethet. Utóbbi esetben Észak-Korea elindíthatná a Dél-Koreával tervezett gazdasági projekteket. A kételkedők azonban felhívták a figyelmet, hogy az ilyen típusú megállapodások gyengítenék Washington tárgyalási pozícióját, az észak-koreai atommentesítés pedig elmaradna.

Megfigyelők szerint a tavalyi szingapúri csúcson Kim valamelyest megvezette Trumpot az atommentesítésről szóló ígéretével, valójában az amerikai szankciók feloldását akarta kiédesgetni tőle. Több magas rangú amerikai tisztviselő is arra az álláspontra jutott az utóbbi időben, hogy Phenjannak esze ágában sincs megválni az atomfegyverektől, mert az az egyetlen aduja a nemzetközi közösséggel, így az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásain. A szingapúri találkozón nem esett szó az atomfegyver-mentesítés részleteiről, az ellenőrzés módjáról és a menetrendjéről sem.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×