eur:
394.97
usd:
371.83
bux:
66271.03
2024. április 16. kedd Csongor
Úttörők lengetnek észak-koreai zászlókat a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt szállító autókonvoj útvonalán, Hanoiban 2019. február 28-án, Kim és Donald Trump amerikai elnök kétnapos vietnami csúcstalálkozójának második napján. Trump és Kim 2018. június 12-én találkozott először Szingapúrban.
Nyitókép: Úttörők lengetnek észak-koreai zászlókat a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt szállító autókonvoj útvonalán, Hanoiban 2019. február 28-án. MTI/AP/Susan Walsh

Trump: nincs megállapodás a leszerelésről és az Észak-Korea elleni szankciókról

Donald Trump amerikai elnök Hanoiban csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy aznap befejeződött találkozójukon nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Kijelentette: Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította.

Trump hozzátette, Kim biztosította arról, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Az észak-koreai vezető késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést, márpedig Phenjan ezt gondolta - fejtette ki.

Éppen ezért Trump - mint elmondta - úgy vélte, jobb felállni a tárgyalóasztaltól megállapodás nélkül, "nem lett volna jó aláírni egy dokumentumot".

Hangoztatta, nagyon szeretné feloldani a szankciókat, mert szeretné, hogy Észak-Korea a felemelkedés útjára lépjen. Phenjannak azonban szerinte ehhez több dologról le kellene mondania.

Trump arról is beszélt, hogy a csúcstalálkozó nem volt minden előrelépés nélküli, hiszen Kim ígéretet tett arra, hogy folytatják az atom- és rakétakísérletek felfüggesztését.

Az amerikai elnök megismételte, hogy a találkozó jó hangulatú volt, és hangoztatta, hogy "nagyon erős a viszonya" Kimmel.

Szólt arról is, hogy nem kötelezte el magát egy harmadik amerikai-észak-koreai csúcsértekezlet mellett. Mint mondta, előbb "lássuk meg, hogy mi történik". Hangoztatta, következő találkozójukat akár "hamarosan is meg lehet tartani, de lehet, hogy sokáig nem lesz".

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Hanoi sajtóértekezletén azt mondta, hogy szerette volna, ha a felek messzebbre jutnak a tárgyalásokon, de Kim nem volt kész erre. A jongbjoni atomreaktor leszerelése nem elegendő az észak-koreai rakéta- és nukleáris program megszüntetéséhez - fejtette ki az amerikai külügyminiszter.

Hanoi, 2019. február 28.
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Donald Trump amerikai elnökkel folytatott tárgyalásai közben a hanoi Metropole szállodában 2019. február 28-án, kétnapos csúcstalálkozójuk második napján. Trump és Kim 2018. június 12-én találkozott először Szingapúrban.
MTI/AP/Evan Vucci
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Donald Trump amerikai elnökkel folytatott tárgyalásai közben a hanoi Metropole szállodában 2019. február 28-án, kétnapos csúcstalálkozójuk második napján. Trump és Kim 2018. június 12-én találkozott először Szingapúrban. MTI/AP/Evan Vucci

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×