eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin
Emmanuel  Macron francia elnök beszédet mond egy rendezvényen az északkelet-franciaországi Pont-a-Moussonban 2018. november 5-én. Macron az első világháborút lezáró tűzszünet aláírásának 100. évfordulója alkalmából kezdett egyhetes körútja során felkeresi az első világháború franciaországi emlékhelyeit.
Nyitókép: MTI/EPApool/Ludovic Marin

Bizalmatlansági indítványt nyújt be az ellenzék a francia kormány ellen

A baloldali pártok szerint a sárga mellényesek megmozdulásai nyomán kialakult válság kezelése miatt kell távoznia a kormánynak.

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a francia Szocialista Párt (PS) a radikális baloldali Lázadó Franciaországgal és a Francia Kommunista Párttal együtt a kormány ellen a sárgamellényesek megmozdulásai nyomán kialakult válság kezelése miatt.

A szocialisták korábban azt mondták, hogy megvárják Emmanuel Macron államfő hétfő esti beszédét a sárgamellényesek tiltakozó akciójáról, de ezt követően úgy határoztak, hogy csatlakoznak az indítványt beadókhoz.

A szocialisták "hallatni akarják hangjukat és ismertetni konkrét javaslataikat" - mondta Boris Vallaud, a párt szóvivője. Szerinte az államfő hétfői beszédében nem adott "sem helyes, sem felelősségteljes" válaszokat a "hármas - szociális, környezeti és demokratikus - válságra", "az intézkedéseket és a finanszírozást illetően sok területet homályosan hagyott".

Az elnök hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak minősítette. A beszédről, amelyben az elnök elismerte, hogy "jobban és hamarabb figyelni kellett volna azokra, akik kétségbeesésükben végül az utcákra vonultak”, és amelyben Macron konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére, itt írtunk bővebben.

A beszéd után a sárgamellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első lépéseket, de jelezték, hogy a tüntetések folytatódni fognak, és szombaton ismét jelentős mozgósítás várható.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő, Szűcs Anita, a Corvinus Egyetem docense azt mondta, szerinte fontos üzenet Macron felé, hogy a megígért eredményeket gyorsabban kell elérnie: a gazdasági növekedés beindítása, a vásárlóerő-paritás növelése sürgető feladat.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×