INFORÁDIÓ 
2020. július 3. péntek
Kornél, Soma

sárga mellényesek

franciaország

emmanuel macron

Kiégett autót néz meg egy járőkelő a Diadalív közelében, Párizsban 2018. december 2-án, a dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárgamellényesek zavargásba torkolló tüntetése utáni napon. Párizs belvárosának legelegánsabb részében a tüntetők autókat gyújtottak fel, épületeket rongáltak meg, kirakatokat fosztottak ki és utcakövekből emeltek barikádokat.

Durvul a francia helyzet, és egy új csoport is aktivizálta magát

Infostart / MTI

"Szétszedték" Párizs egy részét, de nem a tüntetők, hanem az erőteljes szombati zavargásokra felkészülő hatóságok. Radikális elemek mozgósítanak a francia belügyminiszter szerint a szombati sárgamellényes tüntetésre. Feltűnt egy mérsékelt sárgamellényes csoport, amely az "elfelejtettek Franciaországának" képviselőjeként definiálja magát.

A francia belügyminiszter szerint minden arra utal, hogy radikális elemek mozgósítanak a sárgamellényesek újabb országos szombati tüntetőnapján, s ez indokolja a maximális készültséget.

"Az elmúlt három hétben egy szörny született, amely elszabadult a teremtőitől"

- fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján Christophe Castaner. A tárcavezető a jog tiszteletben tartását kérte mindenkitől. "A rendelkezésre álló titkosszolgálati információk alapján radikális elemek, felbujtók ismét mozgósítanak az előző szombati tüntetéshez hasonlóan. A hatóságok csak néhány ezer emberre számítanak Párizsban, de közöttük ultraerőszakos emberek lesznek" - hangsúlyozta.

"Szabad sárgamellényesek"

A magukat mérsékeltnek mondó "szabad sárgamellényesek" pénteken nyugalomra szólítottak fel, és azt kérték mindenkitől, hogy ne tüntessen másnap Párizsban, miután az illetékes hatóságok "nagyon nagy erőszaktól tartanak". A nemzetgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatójukon ugyanakkor Emmanuel Macron államfőt tették felelőssé a helyzet elfajulásáért.

"Nyugalomra intünk, a közjavak és a rendőri erők tiszteletben tartására, nem szólítjuk fel a franciákat arra, hogy csatlakozzanak azokhoz a megmozdulásokhoz, amelyek szombaton lesznek Párizsban" - mondta Benjamin Cauchy, a sárgamellényes mozgalom toulouse-i szóvivője.

"Az elfelejtettek Franciaországa, a vidék Franciaországa... vidéken fogja békésen kifejezni az elégedetlenségét azzal a politikával, amely nem felel meg nekünk"

- tette hozzá. "Politikai, adóügyi és szociális áramütésre számítunk a kormánytól. Azt szeretnék, ha a franciák életszínvonala javulna és méltó életet élhetnének" - hangsúlyozta a mérsékelt tüntető.

"Több ízben megpróbáltunk - a társaink fenyegetései ellenére - konzultálni a politikai vezetőkkel, ünnepélyesen megkértük a köztársasági elnököt, hogy fogadjon minket, megkértük a miniszterelnököt is. Mostanig semmi válasz. Olyannyira elfajult a helyzet, hogy a köztársasági elnök számára egyetlen megoldás, hogy káoszba taszítja az országot" - fogalmazott a sárgamellényes szóvivő.

"Szétszedték" a város egy részét - még a tüntetők előtt

Sajtótájékoztatót tartott Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo is, aki "óvatosságra, nyugalomra és a hidegvérük megőrzésére" kérte a fővárosiakat. Jelezte, hogy Párizsban lesz egy válságstáb, és onnan fogja követni az eseményeket a párizsi prefektussal együtt. A közterület-felügyelet munkatársai egyébként több mint kétezer köztéri elemet, padokat, oszlopokat felszedtek, hogy a rendbontók ne használhassák azokat fegyverként a rendőrökkel szemben, illetve barikádok építéséhez.

A szocialista városvezető egyébként legitimnek nevezte a sárgamellényesek elégedetlenségét, amikor közvetlenül hozzájuk szólt.

"Szombaton vigyázzatok Párizsra, mert Párizs minden franciáé! Nyugalomra és egymás tiszteletben tartására kérek mindenkit.

A legjobb válasz, amit a kormány találhat erre a válságra, erős szociális intézkedések meghozatala az életszínvonal javítására és az egyenlőtlenségek csökkentésére" - mondta a párizsi főpolgármester, hozzátéve, hogy a követeléseket "úgyis meghallják, ha azokat nyugalomban, tisztelettel és felelősen" fejezik ki a tüntetők.

Macron ellen fordultak

Jóllehet a múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti,

a tüntetők ezt már kevésnek tartják és egyre több szociális jellegű követelést fogalmaznak meg, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik.

A francia belügyi szervek attól tartanak, hogy szélsőségesek és radikális tüntetők özönlik el szombaton Párizst, hogy szándékosan összetűzzenek a rendőrökkel és középületek rongáljanak meg. A belügyminisztérium 89 ezer biztonságit mozgósít Franciaország-szerte, Párizsban 8 ezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

Le Pen, Mélenchon és a szocialisták táborai a fő támogatók

Egy friss felmérés szerint a november 17. óta tüntető sárgamellényesek támogatottsága valamelyest csökkent, de

a franciák kétharmada még mindig szimpatizál a szociális mozgalommal.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet december 5-6-én 976 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült felmérése szerint a franciák 66 százaléka támogatja a sárgamellényeseket, ami hat pontos csökkenést mutat a hét elejéhez képest.

A legnagyobb arányban a Marine Le Pen vezette radikális Nemzeti Tömörülés (88 százalék) és a Jean-Luc Mélenchon által irányított radikális baloldali Lázadó Franciaország (83 százalék) tábora, valamint a szocialista szavazók (76 százalék) támogatják a sárgamellényeseket.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint Emmanuel Macron népszerűségi mutatója decemberben 23 százalékra csökkent, s ezzel

elődje, a szocialista Francois Hollande-nak a megválasztása utáni ugyanezen időszakban mért tetszési mutatója alá süllyedt.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018