eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Peking, 2018. szeptember 4.Hszi Csin-ping kínai elnök a Kína-Afrika Együttműködési Fórum (FOCAC) csúcstalálkozójának második napi ülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. szeptember 4-én. (MTI/EPA/Getty Images pool/Csang Lin-tao) *** Local Caption *** 53000073
Nyitókép: Csang Lin-tao (MTI/EPA/Getty Images)

Szakértő: Kína átveszi a hatalmat az afrikai kontinensen

Nyolc fő területen tervez afrikai országokkal kooperációra lépni, valamint hatvan milliárd dolláros segély-, beruházási és finanszírozási alapot nyit az elkövetkező három évre Kína – jelentette be hétfőn a Kínai Népköztársaság elnöke Pekingben. Tarrósy István, az Afrika Kutatóközpont vezetője szerint mindez egy újabb jelzés, hogy Kína átveszi az irányító szerepet az afrikai kontinensen.

Hszi Csin-ping bejelentése szerint az együttműködési projektek kiterjednek például az iparfejlesztésre, az összekapcsolt közlekedési infrastruktúrára, a kereskedelmi forgalom fellendítésére, valamint energiatakarékos és környezetvédelmi fejlesztésekre. A hatvan milliárd dollárból 15 milliárdot segélyekre és kamatmentes hitelnyújtásra szánnak, 20 milliárdból további hiteleket nyújtanak, 10 milliárd dollárt fejlesztési beruházásokra, 5 milliárd dollárnyit az afrikai import finanszírozására különítenek el. A nem állami kínai vállalatokat is arra ösztönzik továbbá, hogy legalább 10 milliárd dollár értékű beruházást valósítsanak meg Afrikában a következő három év alatt.

2015 decemberében a kínai elnök már belengette a 60 milliárd dolláros csomagot,

akkor is beszélt segélyszerű támogatásokról, beruházásokról és kereskedelemfejlesztésről – emlékeztetett Tarrósy István. „Nem most kezdődött az, hogy Kína ennyire érdeklődik Afrika iránt, Kína folyamatosan jelen volt Afrikában” – fogalmazott a kutatóközpont vezetője. Hozzátette: az ázsiai ország lassan 20 éve az egyik legkiemelkedőbb külső szereplője a térség fejlesztésének.

Kína arra törekszik, hogy a különböző ágazatokból – ilyen az olajipar is, ahova a gyarmatosító államokhoz képest későn érkezett a kontinensre – a lehető legnagyobb falatokat harapja ki. Az "Egy övezet, egy út" program is komolyan számol a térséggel, és része hosszú távú geopolitikai víziójuknak, aminek részei a kikötő-, repülőtér-, vasúti és közúti fejlesztések. Ezek mind azt a célt szolgáják, hogy Kína könnyebben tudja végrehajtani az ágazati beruházásait. A nyersanyagok elvitele a kontinensről még fontosabb Kína számára - a gazdasági növekedést táplálandó -, mint akár az Egyesült Államok vagy az európai államok számára.

A 60 milliárd dolláros program valójában jelzés a világnak, hogy Kína átveszi a hatalmat az afrikai kontinensen

szinte az összes típusú tevékenységet illetően – vélekedett a szakértő.

Ebből a pénzösszegből 15 milliárd dollárt segélyezésre fordítanak. Mivel Kína nem tagja a OECD DAC-közösségnek, mely szabályozza nemzetközi segélynyújtás szabályait, így teljesen önállóan járhat el. Ennek része a humánerőforrás fejlesztése is: iskolák építése, korszerűsítése, az egészségügyi szektor fejlődésének elősegítése és az elmúlt években felpörgetett ösztöndíjprogramok kialakítása, amelyekben nemcsak a felsőoktatásba "húznak be" afrikai diákokat, hanem a szakképzést is megpróbálják kiterjeszteni az afrikai fiatalok irányába.

Kína ugyanis pontosan tudja, hogy hosszú távon csak úgy foglalkozhat Afrikával és irányíthatja a politikáját, ha tekintettel van a térség lakosságának szükségleteire, igényeire.

Létezik egyébként még egy mintegy 20 milliárd dolláros alap, ami könnyített banki hitelek folyósítását teszi lehetővé az afrikai kományzatok számára. Tarrósy István hozzátette: ennek hátulütője az a gyakori probléma, hogy egyes afrikai országok – például Etiópia – a fejlesztéseik során eladósodnak Kína felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×