eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Naszíb, 2018. június 8.Szíriai kormánykatona az ország zászlaját viszi a naszíbi határátkelőnél, a Jordániával szomszédos délnyugat-szíriai Deraa tartományban 2018. július 7-én. A szíriai kormányerők egy nappal korábban visszafoglalták a felkelőktől a stratégiai jelentőségű átkelőt. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Nyitókép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Szakértő: lépéselőnybe kerül az Aszad-rezsim

Továbbra is intenzív katonai akciók zajlanak Szíriában, ahol egyre jobban megerősíti katonai és politikai pozícióját Bassár el-Aszad elnök - mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. A Közel-Kelet-szakértő szerint a szíriai polgárok továbbra is menekülnek a háborús konfliktus elől.

Akár már néhány napon belül egy újabb várost foglalhat vissza a szíriai rezsim, ami azt jelenti, hogy fokozatosan felszámolja a felkelők állásait, így

katonailag és politikai szempontból is lépéselőnybe fog kerülni az Aszad-rezsim

- mondta Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Nem térnek vissza tömegesen a menekültek Szíriába

A hazatérő szíriai menekültek fogadására és elszállásolására egy központot hozott létre Oroszország Szíriában, ahol a külföldről visszatérőkről is volt szó, és erről a kérdésről a Trump-Putyin csúcstalálkozón is esett szó - hangsúlyozta Csicsmann László.

"Az az orosz retorika, hogy lezárult a háború az Iszlám Állam felszámolásával, és Oroszország azon van, hogy normalizálódjon a helyzet. Azt próbálják kifelé sugallni, hogy az Aszad-rezsim képes az általa elfoglalt és ellenőrzött területeken a hatalmat és a rendet fenntartani, de itt azért komoly kétségek vannak, hiszen a helyzet nem ilyen egyértelmű és egyszerű" - tette hozzá.

A Corvinus Egyetem docense szerint a határok lezárása és a folyamatos műveletek miatt nemhogy visszafelé jönnek délről az emberek, hanem továbbra is menekülnek, így nem számít a menekültek tömeges visszaérkezésére.

Megbújó hatalmi ellentétek - színjáték az egész?

A Trump-Putyin találkozón az is elhangzott, hogy Szíriában sikeresen működnek együtt az amerikai és az orosz katonák, miközben a háttérben azért ellentétek is meghúzódnak a két nagyhatalom érdekei között.

"Azt is mondta Trump, hogy sokkal jobb az együttműködés katonai téren, mint a politikusok között, és azt láthatjuk, hogy az elmúlt hónapokban komoly konfliktusokra került sor, közvetlen összecsapások is voltak Rakka állam felszabadításának környékén, amelyek halálos áldozatokkal is jártak"- jegyezte meg a szakértő, aki szerint

nem lehet felhőtlennek nevezni a viszonyt a két nagyhatalom között.

Mint mondta, Trump mintha beletörődött volna abba a csúcstalálkozón, hogy a szíriai kérdést Oroszország fogja rendezni. Többször elhangzott utalás az iráni kérdésre is: az amerikaiak nem szeretnék, hogy Irán pozíciókat szerezzen még Szíriában, ebben van nézeteltérés Oroszország és az Egyesült Államok között.

Menekült gyermekek nem jutnak segélyhez

Mindeközben a legutóbbi dél-szíriai erőszakhullám miatt otthonából elmenekült mintegy 55 ezer gyerek nem jut segélyhez Szíria déli részén, mert nem tudják eljuttatni hozzájuk a délnyugat-szíriai el-Kuneitra tartomány és az Izrael által megszállt Golán-fennsík közötti határ közelébe - közölte csütörtökön az UNICEF.

Legalább 180 ezerre becsülik azoknak a számát, akik a Szíria déli részén dúló erőszak miatt kényszerültek elmenekülni otthonaikból, sokuk az izraeli-jordániai-szíriai hármas határ térségébe. Az UNICEF számításai szerint felük gyerek, és közülük sokan családtagjaikkal együtt továbbra is kénytelenek nélkülözni az alapvető humanitárius segélyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×