INFORÁDIÓ 
2019. január 24. csütörtök
Timót

g7-csúcs

g7

donald trump

emmanuel macron

justin trudeau

theresa may

Washington, 2017. szeptember 29. Donald Trump amerikai elnök ismerteti az adóreformról szóló javaslatait a Gyáriparosok Nemzeti Szövetségének testülete előtt a washingtoni Mandarin Oriental Hotelben 2017. szeptember 29-én. Trump szerint az utóbbi 80 év legnagyobb adócsökkentését hajtják majd végre, az adórendszer egyszerűsítését és a középosztályt terhelő, valamint a vállalati adók csökkentését. 35 százalékról 20-ra mérsékelné a vállalati nyereségadót, a személyi jövedelemadó hét kategóriáját háromra csökkentené: a progresszív jövedelemadózás három sávja 12, 25 és 35 százalékos adót állapítana meg. Az adóreform előirányozza többi között a gyermekek után járó adókedvezmények növelését, a jótékonysági szervezeteknek felajánlott összegek adóból történő, az eddiginél nagyobb arányú leírását. (MTI/EPA/Shawn Thew)

Ráfeküdt a Twitterre az amerikai elnök

A brit és a kanadai kormányfőt is kiosztotta Donald Trump a G7-csúcs előtt.

Barátságtalan hangulatban érkezett a kanadai G7-csúcsra Donald Trump. A védővámjai miatt sok bírálatot kapott amerikai elnök a Twitteren-üzent a négyszemközti találkozók előtt.

A világ legfejlettebb országainak nem tetszik, hogy az Egyesült Államok 10-től 25 százalékig terjedő vámokkal sújtja egyes fémipari termékeiket. A Fehér Ház urának pedig az nem tetszik, hogy erre válaszintézkedéseket hoztak és megemelik bizonyos amerikai termékek vámját.

A hétvégi G7-es csúcs előtt

Donald Trump világossá tette, hogy nem enged. Éjszaka ráfeküdt a Twitterre és kiosztotta a kanadai és a brit kormányfőt is.

Justin Trudeau miniszterelnöknek azt vetette a szemére, hogy visszavágott az amerikai acél- és alumíniumvámokra, és megöli az amerikai mezőgazdaságot.

„Az EU-nak 151 milliárd dolláros kereskedelmi többlete van velünk szemben. Kanada kizárja a farmereinket. Alig várom, hogy lássam őket” – jelezte előre az amerikai elnök, a többes szám a bejegyzésében a kanadai kormányfő mellett Emmanuel Macron francia elnökre utalt.

Amikor kiderült, hogy épp a legszorosabb szövetségesének tartott Nagy-Britannia miniszterelnökével, Theresa May-jel nem lesz négyszemközti találkozója, a brit kormányfő a lemondott informális találkozó mellé kapott még egy nem épp udvarias megjegyzést is Trump környezetéből:

„Olyan, mint egy iskolaigazgatónő. Szerintem senki sem szereti”

– mondta egy volt amerikai illetékes egy brit lapnak, és Donald Trump ezt szó nélkül hagyta.

Az amerikai elnök egyébként már azzal megalapozta a tanácskozás hangulatát, hogy világossá vált: a vezetők közül ő érkezik a quebeci csúcs helyszínére utoljára és ő távozik először.

Minderre Macron csak annyit válaszolt, hogy

„egyetlen vezető sem tart örökké.

Talán az amerikai elnököt nem zavarja, hogy most el lesz szigetelve, de minket nem zavar, hogy hatfős csoporttá váljunk, ha ez kell” – mondta, utalva arra, hogy a G7-eket a példátlan amerikai lépések nyomán újabban G6+1-ként is emlegetik.

A kanadai csúcson vélhetően nem lesz ilyen kedélye Emmanuel Macron és Donald Trump. (MTI/EPA/Shawn Thew)
A kanadai csúcson vélhetően nem lesz ilyen kedélye Emmanuel Macron és Donald Trump. (MTI/EPA/Shawn Thew)

A csoport korábban 8 tagú volt, de Oroszországot kizárták a Krím visszacsatolása miatt.

A csoportban Japán és Olaszország nem akar nyílt konfrontációt Donald Trumppal, mert jobban tartanak az esetleges kereskedelmi háború kibontakozásától, mint a franciák vagy a kanadaiak, akik azt mondták, hogy kemény beszélgetések várhatók kereskedelem kérdésben.

Nyitókép: Shawn Thew
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018