eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Panmindzson, 2018. április 27.Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök kezet fog a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben, a demarkációs vonal déli oldalán levő Béke Házában tartandó megbeszélésük előtt 2018. április 27-én. Kim Dzsong Un személyében 65 éve először lép észak-koreai vezető dél-koreai területre. (MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata/pool)
Nyitókép: -------------------

Csoma Mózes: a két Korea szimbolikus módon demonstrálta az összetartozást

Még idén megköthetik az Észak- és Dél-Korea közötti békeszerződést, amelyre közösen vállalt kötelezettséget a két ország vezetője nemrég tartott csúcstalálkozóján - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója.

A csúcstalálkozó alapvetően a változásoknak megfelelően zajlott - mondta az InfoRádiónak Csoma Mózes, hozzátéve: nagyon pozitívnak tekinthető az, hogy

az elmúlt két évben tapasztalható feszültségnek vége szakadt.

Csoma Mózes szerint rendkívül sok szimbolikus momentum zajlott le a csúcstalálkozón, szimbolikusnak tekinthetjük mondjuk azt, hogy a két vezető, Kim Dzsong Un és Mun Dzse In mindenkitől távol a demilitarizált övezet egy külön részén találkozott, és több, mint egy órás négyszemközti beszélgetést folytatott.

"A két vezető egy közös sétát tett a délutáni szekcióban, és ennek részeként került sor erre a megbeszélésre.

Minden lehetséges módon próbálta a két országrész demonstrálni az összetartozást, a politikai rendszereken való felülemelkedést"

- mondta Csoma Sándor, hozzátéve, hogy a szimbolikát jelképezi az is, hogy hagyományos, tradicionális katonai ruházatot viselő díszőrséget követve vonult be a két vezető a Béke Házába.

"Ezzel is azt próbálták demonstrálni, hogy egyazon történelemnek, egyazon közös múltnak a képviselői"

- hangsúlyozta Csoma, majd elmondta, hogy a közösen megfogalmazott nyilatkozat értelmében az idei év végéig szeretnék a békeszerződést megvalósítani, de a békeszerződés nem csak a két koreai állam döntésétől függ, hiszen a koreai háborúnak részese volt az Egyesült Államok és Kína is. Ennek értelmében a békeszerződésnek egy tágabb, szélesebb keretű nemzetközi dokumentumnak kell lennie. legyen.

"Mindez találkozik az amerikai kormány érdekeivel, hisz

a Trump-adminisztrációnak is célja az, hogy valamivel bekerüljön a történelemkönyvekbe, valamilyen nagy tettnek a végrehajtását fel tudja mutatni"

- summázta Csoma Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×