eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Volt ellenálló és bankelnök lesz az új lengyel kormányfő

Volt ellenálló és bankelnök lesz az új lengyel kormányfő

Mateusz Morawiecki eddigi kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter váltja Beata Szydlo miniszterelnököt a lengyel kormány élén csütörtök esti varsói bejelentés szerint.

A nemzetközi tapasztalattal rendelkező volt bankelnök kommentárok szerint enyhítheti a Varsó és Brüsszel között növekvő feszültséget, és tovább folytatja a sikeresnek tekintett gazdasági reformokat.

A 49 éves politikus apja, Kornel Morawiecki, a lengyel alsóház jelenlegi korelnöke 1982-ben a kommunista rendszerrel szemben radikális szembenállást hirdető, földalatti, úgynevezett Harcoló Szolidaritás legendás alapítója volt. A konspirációban rendkívül sikeres szervezetben gimnazistaként Mateusz Morawiecki is dolgozott, részt vett tüntetéseken, publikált a földalatti sajtóban. Többször őrizetbe vették, a kommunista állambiztonság több alkalommal bántalmazta.

Az 1989-es rendszerváltás után történészként, majd közgazdászként diplomázott a Wroclawi Egyetemen. Posztgratudális tanulmányait az európai jog és a gazdasági integráció tárgykörében folytatta a Hamburgi Egyetemen, valamint svájci és amerikai egyetemeken. A 90-es években a németországi bankrendszert tanulmányozta szakmai gyakorlatokon. Az ezredfordulón részt vett Lengyelország európai uniós csatlakozásának előkészítésében, osztályvezető-helyettesként dolgozott a lengyel kormányfői hivatal mellett működő Európai Integrációs Bizottság Hivatalában.

1998-tól Bank Zachodni lengyelországi nagybanknál dogozott, először a bankelnök tanácsadójaként, majd az intézmény igazgatójaként. 2007-ben elnöke lett a közben több összevonáson áteső, akkoriban már Bank Zachodni WBK nevű pénzintézetnek, mely a vezetése alatt a harmadik legnagyobb lengyelországi bankká fejlődött.

2010-ben a Donald Tusk akkori miniszterelnök kormánya mellett működő tanácsadó szerv, a gazdasági tanács tagjává nevezték ki.

Beata Szydlo 2015 novemberében, a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti konzervatív párt választási győzelme után megalakult kormányában Morawiecki kezdettől fogva kormányfő-helyettesi és fejlesztési miniszteri posztot töltött be, miután lemondott a bankelnökségről. Tavaly szeptemberben a pénzügyi tárca irányításával is őt bízták meg.

Morawiecki 2016 márciusától a kormányzó párt tagja. A kormány idén elfogadta az általa készített fejlesztési tervet, a Felelősségteljles Fejlődés Stratégiáját. A koncepció Lengyelország gazdasági és társadalmi politikájának 2020-2030 között tervezett alakítását vázolja fel, hangsúlyt helyez az innovációra, az exportra, és kilátásba helyezi a lengyel háztartások jövedelmének közelítését az uniós átlaghoz az időszak végén.

Morawiecki fő érdemeiként a PiS politikusai az egyenletes gazdasági fejlődés elérését, az infrastrukturális beruházások megfelelő támogatásának biztosítását említik. Kiemelik a lengyelországi bankszektor nagy részének lengyel tulajdonba vételét és az áfa hatékonyabb behajtását, aminek köszönhetően finanszírozhatók a kormány szociális programjai, köztük az 500+ nevű, nagyszabású családtámogatási program.

A kormányfőjelölt nős, négy gyermek apja.

Andrzej Duda államfő várhatóan pénteken bízza meg Morawieckit a kormányalakítással, nem hivatalos sajtóértesülések szerint kedden kerül sor a szejmben a bizalmi szavazásra. A kormányban viszont csak januárban várhatók további személycserék.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×