eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Drámai felvételek - ilyen pusztítást végzett a Harvey

Drámai felvételek - ilyen pusztítást végzett a Harvey

A trópusi vihar pusztítása után áradások sújtják az Egyesült Államokbeli Texast.

A hétvégén Texas állam 62 megyéje katasztrófa sújtotta területté vált a mára trópusi viharrá szelídült Harvey hurrikán pusztításai nyomán, ám nem hogy alábbhagyott volna, hanem inkább erősödött az esőzés, így eddig mintegy 300 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.

Elárasztott mindent a víz – mondta a CNN riporterének az egyik bajba jutott, aki családjával nem sokkal korábban döntött úgy, hogy elhagyja houstoni házát, ahová az utcáról tört be a víz és egyre csak emelkedett a vízszint. A kamera előtt tudtak csak kimászni az utcán derékig érő vízből egy valamivel magasabban fekvő útra.

"Megpróbáltuk hívni az összes szegélyhívószámot, de senki nem vette föl, úgyhogy elindultunk"

- tette hozzá a menedéket kereső család tagja.

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városának számító Houston utcáin már vasárnap este mellkasig, néhol vállig ért a víz, és bár a vihar korábban északra vonult, egy körívet leírva lassan visszatért a város fölé, így az előrejelzések szerint a hét végéig intenzív esőzés várható a térségben.

Az amerikai meteorológiai szolgálat korábban "példa nélkülinek” nevezte a természeti katasztrófát, mára pedig többen történelmi viharként hivatkoznak a Harvey-ra.

Nagy károk, de nem a legnagyobbak

Ezzel együtt a Harvey hurrikán biztosítási kára jócskán elmaradhat a jelenlegi becslések szerint a Katrina és a Sandy által okozottól - közölte a világ egyik legnagyobb viszontbiztosító társasága, a Hannover Re hétfőn. A Katrina nevű hurrikán által 2005-ben okozott biztosítási kár nagyjából 80 milliárd dollárt tett ki, hét évvel később a Sandy hurrikán általi kár pedig mintegy 36 milliárd dollár volt, míg a Harvey hurrikán általi kárt jelenleg kevesebb mint 3 milliárd dollárra becsülik a szakértők.

A nyilatkozó munkatárs azonban anonimitást kért, mivel ez még csak egy korai becslés, az ágazati szakértők folytatják a károk felmérését, a vihar még nem ért véget.

Az időközben trópusi viharrá szelídült hurrikán eddig mintegy 300 ezer embert kényszerített otthona elhagyására, Houstonban és Texas államban, de más helyütt is változatlanul nagy erővel mentik az esőzések és az áradások áldozatait.

Még nincs vége

A texasi hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a veszély korántsem múlt el, és a folyók várhatóan hetekig nem húzódnak vissza medrükbe.

"Még sokáig kell megküzdenünk a pusztítással. A Harvey változatlanul veszélyes vihar" - nyilatkozta Elaine Duke, ügyvezető belbiztonsági miniszter rövid washingtoni sajtótájékoztatóján.

A Houston délnyugati részén fekvő Brazos folyó már szombaton kilépett medréből, a szakemberek arra számítanak, hogy vízszintje hétfő estére több mint tizenöt méter magasra emelkedik. A térségben változatlanul tornádóriadó van érvényben.

Texas állam után, ahol mára az amerikai Nemzeti Gárda 4 ezer tagja a katasztrófaelhárítási hivatalnak pedig 5 ezer embere vesz részt a mentésben, a szomszédos Louisiana államot is katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Donald Trump. Az amerikai elnök várhatóan ma utazik a térségbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×