eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
FAS: sajátos mintázatba illenek a magyarországi történések

FAS: sajátos mintázatba illenek a magyarországi történések

Németországban a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív lap foglalkozott Magyarországgal.

A vasárnapi lap A hatalom monopolistái címmel közölte Thomas König, a mannheimi egyetem politológus professzorának elemzését, amelyben a szerző kiemelte, hogy "Erdogan, Orbán és társai protekcionista autokráciává változtatnak nyitott demokráciákat", és "korlátozzák a szabadságokat és megakadályozzák a versenyt".

A többi között kifejtette, hogy Magyarországon, Törökországban és Lengyelországban megfigyelhető egy "alapmintázat", amely a sajtó szabadságának és a bíróságok jogkörének korlátozásából, az oktatási intézmények homogenitásának megteremtéséből és az ellenzék "kikapcsolását" célzó különleges törvénykezésből, valamint alkotmánymódosítás révén "a demokratikus hatalommegosztás felszámolásából" áll.

A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban kiemelte, hogy a Central European University (CEU) "régóta szálka volt Orbán Viktor magyar kormányfő szemében". Hozzátette: a törvénymódosítás után néhány nappal az Európai Bizottság tájékoztatást adott a magyar kormánynak arról, hogy miként tudja az Európai Unió által javítani a tudományos kutatások támogatását. Mint írta, a magyar kormány nyilvánvalóan nem kívánja megszüntetni a tudományos kutatást, célja "a változatosság korlátozása" és a tudományos kutatás "összpontosítása olyan területekre, mint a mezőgazdaság, a mérnöki tudományok és az orvostudomány".

König szerint ahelyett, hogy az Európai Bizottság tájékoztatást ad arról, hogy miként lehet jobban megvalósítani ezt a szándékot, "ígéretesebb lenne Magyarország kizárása az Európai Unió kutatási támogatásából". Ez a lépés nem általában a magyar lakosságot érintené, hanem a magyar kormány kutatáspolitikáját, amely "korlátozza a tudásért folytatott plurális versenyt, és ezzel megsérti a jogállamiság elvét, amelyre az EU és belső piaca felépül".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×