INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Jádebányában rekedt sok mianmari bányász

InfoRádió / MTI
Legalább 13-án életüket vesztették és sokan rekedhettek a rájuk omlott kitermelt föld alatt az észak-mianmari Hpakant mellett egy jádebányában - jelentette pénteken egy helyi kórház.

A baleset csütörtökön történt a mianmari jövedelmező jádekitermelés központjának számító Hpakant mellett, a Kacsin szövetségi államban.

A féldrágakőnek számító jádét nehéz berendezésekkel termelik ki, ami miatt kisebb darabok maradnak vissza a hulladékföldben. A hatalmas halmokban tornyosuló földben maradt jáde kődarabkákat bányászó embereket állandó omlásveszély fenyegeti.

A kórház egyik illetékese elmondta: 13 holttestet szállítottak egy közeli bányásztelepülésről.

Több mint 100 ember vesztette életét tavaly novemberben egy hasonló balesetben.

A fölcsuszamlások és halálesetek szinte megszokottá váltak a térség jádebányái körül. A világon kitermelt jáde 90 százalékát a Hpakant régióban bányásszák. A féldrágakövet pedig nagyrészt a szomszédos Kínába exportálják.

Mianmar jádekitermelése megfigyelők szerint ugyan évente több milliárd dolláros bevételt jelent, de a pénz javarészt a katonai elit és a drogbárok zsebeibe vándorol.

A tavalyi év halálos kimenetelű balesetei után hangoztatott biztonsági intézkedések végrehajtását jórészt figyelmen kívül hagyták a hatóságok.

A címlapról ajánljuk