eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jádebányában rekedt sok mianmari bányász

Legalább 13-án életüket vesztették és sokan rekedhettek a rájuk omlott kitermelt föld alatt az észak-mianmari Hpakant mellett egy jádebányában - jelentette pénteken egy helyi kórház.

A baleset csütörtökön történt a mianmari jövedelmező jádekitermelés központjának számító Hpakant mellett, a Kacsin szövetségi államban.

A féldrágakőnek számító jádét nehéz berendezésekkel termelik ki, ami miatt kisebb darabok maradnak vissza a hulladékföldben. A hatalmas halmokban tornyosuló földben maradt jáde kődarabkákat bányászó embereket állandó omlásveszély fenyegeti.

A kórház egyik illetékese elmondta: 13 holttestet szállítottak egy közeli bányásztelepülésről.

Több mint 100 ember vesztette életét tavaly novemberben egy hasonló balesetben.

A fölcsuszamlások és halálesetek szinte megszokottá váltak a térség jádebányái körül. A világon kitermelt jáde 90 százalékát a Hpakant régióban bányásszák. A féldrágakövet pedig nagyrészt a szomszédos Kínába exportálják.

Mianmar jádekitermelése megfigyelők szerint ugyan évente több milliárd dolláros bevételt jelent, de a pénz javarészt a katonai elit és a drogbárok zsebeibe vándorol.

A tavalyi év halálos kimenetelű balesetei után hangoztatott biztonsági intézkedések végrehajtását jórészt figyelmen kívül hagyták a hatóságok.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×