eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kettős merénylet Bagdadban

Kettős pokolgépes merényletet követtek el az iraki főváros legnagyobb síita negyedében, Szadrváros területén, a terrorista támadásban legalább 70-en életüket vesztették és több mint 100-an megsebesültek - közölték vasárnap rendőrségi és egészségügyi források. A robbantások kitervelőjeként az Iszlám Állam szervezete jelentkezett.

A merénylet Szadrváros egyik mobiltelefonokat értékesítő, zsúfolt piacán történt. Rendőrségi források szerint a támadás elkövetője két öngyilkos merénylő volt, aki motorral haladt keresztül a piacon. Egy másik forrás szerint előbb az egyik merénylő hozta működésbe a testére erősített robbanószert, majd a röviddel később, a robbanás helyszínére siető segítők között robbantott a második merénylő.

Az iraki hatóságok szerint a sebesültek száma több mint hatvan, s az áldozatok száma még tovább nőhet. A merénylet színhelyét lezárták, hogy megakadályozzanak további támadásokat.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet az interneten megjelent közleményben vállalta a felelősséget a támadásért, amelyben két öngyilos merénylőjük "több száz politeista tagadót" sebesített, vagy ölt meg; az utóbbi megnevezést a síita muszlimokra használja a szunnita szélsőséges csoport.

Az IÁ számos merényletet követett már el az iraki főváros síita lakosai ellen.

A nap folyamán iraki kormánycsapatok és velük szövetséges félkatonai csoportok visszaverték az IÁ fegyvereseinek egy támadását Bagdad Abu Graib nevű nyugati elővárosa ellen. Az elmúlt hónapok legsúlyosabb Bagdad környéki támadásában a szélsőséges fegyveresek először három, gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd tüzet nyitottak a biztonsági erők egyik bázisára és a közelben lévő gabonasilókra. Utóbbiak közül az egyik kigyulladt. Legalább nyolc iraki katona és milicista vesztette életét és 22-en megsebesültek - mondta két, névtelenül nyilatkozó iraki rendőr. Egészségügyi források megerősítették az áldozatok számára vonatkozó értesüléseket.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×