eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán: Nem akarjuk megosztani Európát

Nem akarjuk megosztani Európát, de meg akarjuk védeni polgárainkat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Business Insider-nek és a Bildnek adott interjúban. A kormányfő Berlin jelenlegi üzeneteit agresszívnek minősítette.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az emberek véleményét olyan kérdésekben, amelyek erősen befolyásolják a jelenlegi és a következő generációk életét - indokolta a betelepítési kvóta ellen kezdeményezett népszavazást Orbán Viktor miniszterelnök a Bild és a Business Insider szerzőjének adott interjúban.

Arra a kérdésre, hogy meg akarja-e osztani Európát, aláhúzta, hogy ez nem szándéka, ám meg akarja védeni a magyar polgárokat, ami azt jelenti, hogy nem akarja, hogy migránsok érkezzenek Magyarországra.

A kormányfő ismét rámutatott, hogy az európai politikában hangsúlyosabb szerepet kellene biztosítani a nemzeti érdekeknek, hisz miért lenne jó az Európai Uniónak az, ami negatívan érinti Németországot, Ausztriát vagy Magyarországot. Úgy vélte, hogy jelenleg leginkább a brüsszeli káosz és bénultság fenyegeti az Európai Uniót, ugyanis Brüsszel eltűri a szerződésszegés kultúráját, ám ha nem tartjuk be egyezségeinket, mint a maastrichti kritériumok, vagy a schengeni egyezmény, Európa széthullik.

A visegrádi országok és Németország kapcsolatáról szólva a Berlinből érkező üzeneteket Orbán Viktor gorombának, durvának és agresszívnek nevezte, holott - mint mondta - a németek és a közép-Európaiak közös - a zsidó-keresztény kultúrkörön alapuló, a szerződések tiszteletét garantáló - európai értékeket tartanak fönn.

A kormányfő nem Németországot okolta a migrációs krízisért, és aláhúzta: őszintén reméli, hogy Angela Merkel német kancellár sikeres lesz a megkezdett politikájában. De leszögezte, hogy a magyar kormány nem kíván ebben a kísérletben részt venni, melynek keretében regisztrálatlan tömegeket engednek be egy európai országba a közel-keletről. Mivel ez álláspontja szerint a terrorizmus, a bűnözés, az antiszemitizmus és a homofóbia importálását is jelenti. Hozzátette: a német menekültpolitika nem alternatíva nélküli, de Merkel asszony alternatíváját nem látja.

Arra a kérdésre, hogy tetszik-e neki a német kancellár legnagyobb ellenfelének szerepe, Orbán Viktor úgy felelt: nem egy show-ról vagy "szépségversenyről" van szó, de hangsúlyozta, hogy ha tavaly nyáron Berlinben és Brüsszelben hallgattak volna a közép-európaiakra, akkor ma legfeljebb néhány tízezer "igazi menekült" lenne Európában, és nem több mint egymillió "ellenőrizetlen migráns". Mint mondta: az európai politika a migrációs kérdésben egyre inkább elszigetelődik, és a politikusok túl kevéssé hallgatnak a népre, nem csak Németországban.

A Közép-Európának nyújtott anyagi támogatás fejében elvárható szolidaritás felvetésére a kormányfő kiemelte, hogy Magyarország nem tartozik Németországnak, "kvittek vagyunk", hisz Magyarország megnyitotta piacait az uniós tagállamok előtt, amelyből mindenki profitált.

Az általa többször említett, titkos német-török paktumra vonatkozó kérdésre úgy vélte, hogy ha rábólintana, hogy több száz ezer migránst szállítsanak Törökországból Európába, hogy szétosszák őket az uniós tagállamok között, Budapesten meglincselnék.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök lehetséges terveire vonatkozó kérdésre a magyar kormányfő úgy fogalmazott, hogy Európának alázatot kellene tanulnia. Míg a kontinens kritizálja Oroszországot és inkább szemléli az eseményeket, az Egyesült Államok a szíriai tűzszünetről tárgyal Putyinnal.

Orbán Viktor hasonlata szerint jelenleg Európa leginkább egy, az aggasztó újsághírek nyomán fejét rázó idős hölgyre hasonlít, aki eközben elfelejti becsukni bejárati ajtaját.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×