Inforádió

Meghallgatom Élő adás

EU-csúcs - Hollande: a schengeni övezet vége Európa végét jelenti

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet vége Európa végét jelentené - mondta Francois Hollande francia elnök pénteken a France Inter rádióadónak adott interjújában.

A francia államfő szerint a migránsválság miatt veszélyben lévő schengeni megállapodás vége Európa végét jelentheti abban az értelemben, hogy az véget vetne az európaiak szabad áramlásának.

Hollande a brit reformelképzelésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy "megteszi, amit kell", hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon, de London nem akadályozhatja, hogy a többi ország mélyítse együttműködését. Így London nem kaphat vétójogot az euróövezet döntéseinél, hiszen Nagy-Britannia nem használja a közös pénzt. Hozzátette: nem vonatkozhatnak külön szabályok London pénzügyi központjára, a Cityre.

"Kész vagyok segíteni az Egyesült Királyságnak, hogy az EU-ban maradjon" - mondta a francia államfő, de hozzátette, hogy "nem minden áron."

Francois Hollande a brüsszeli EU-csúcson vesz részt, ahol a brit reformelképzelések is napirenden vannak. A francia elnök elmondta: sok tagállam ellenzi azokat a brit terveket, amelyek szerint korlátoznák az Egyesült Királyságban dolgozó külföldi uniós munkavállalók szociális juttatásait.

A brit követelés lényege, hogy az euróövezeti országok ne hozhassanak többségi döntéssel olyan pénzügyi szabályozási intézkedéseket, amelyek versenyhátrányba hoznák, vagy bármilyen egyéb módon diszkriminációval sújtanák a valutaunión kívüli EU-tagállamokat, illetve ne tudják egyszerűen leszavazni.

London ezzel kimondatlanul, de egyértelműen arra törekszik, hogy a Cityt - a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központját - ne érhesse az euróövezet részéről semmilyen hátrányos megkülönböztetés csak azért, mert Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek.