eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

EU-csúcs - Hollande: a schengeni övezet vége Európa végét jelenti

A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet vége Európa végét jelentené - mondta Francois Hollande francia elnök pénteken a France Inter rádióadónak adott interjújában.

A francia államfő szerint a migránsválság miatt veszélyben lévő schengeni megállapodás vége Európa végét jelentheti abban az értelemben, hogy az véget vetne az európaiak szabad áramlásának.

Hollande a brit reformelképzelésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy "megteszi, amit kell", hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon, de London nem akadályozhatja, hogy a többi ország mélyítse együttműködését. Így London nem kaphat vétójogot az euróövezet döntéseinél, hiszen Nagy-Britannia nem használja a közös pénzt. Hozzátette: nem vonatkozhatnak külön szabályok London pénzügyi központjára, a Cityre.

"Kész vagyok segíteni az Egyesült Királyságnak, hogy az EU-ban maradjon" - mondta a francia államfő, de hozzátette, hogy "nem minden áron."

Francois Hollande a brüsszeli EU-csúcson vesz részt, ahol a brit reformelképzelések is napirenden vannak. A francia elnök elmondta: sok tagállam ellenzi azokat a brit terveket, amelyek szerint korlátoznák az Egyesült Királyságban dolgozó külföldi uniós munkavállalók szociális juttatásait.

A brit követelés lényege, hogy az euróövezeti országok ne hozhassanak többségi döntéssel olyan pénzügyi szabályozási intézkedéseket, amelyek versenyhátrányba hoznák, vagy bármilyen egyéb módon diszkriminációval sújtanák a valutaunión kívüli EU-tagállamokat, illetve ne tudják egyszerűen leszavazni.

London ezzel kimondatlanul, de egyértelműen arra törekszik, hogy a Cityt - a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központját - ne érhesse az euróövezet részéről semmilyen hátrányos megkülönböztetés csak azért, mert Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×