eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tusk: Görögország kizárása a schengeni övezetből semmit nem oldana meg

Görögország kizárása a schengeni övezetből semmit nem oldana meg a menekültválság okozta problémák közül - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Athénban.

Az uniós tagországok állam- és kormányfői fórumának elnöke európai körúton jár a csütörtöki és pénteki EU-csúcsértekezlet előtt. Athéni látogatásán a menekültválsággal kapcsolatban felidézte "a vitát arról, hogy egyesek megoldásnak tartják Görögország kizárását a schengeni övezetből".

Határozottan kijelentette, hogy ez nem lenne megoldás. "Ettől nem szűnne meg a szíriai háború, és Európa nem szűnne meg vonzónak lenni a migránsok előtt. Azonkívül ez nem lenne közös európai megoldás. Ehelyett meg kell erősítenünk az unió külső határainak védelmét, nem utolsósorban Görögország határaiét. Ez több erőfeszítést követel Görögországtól, de több támogatást is EU-partnereitől" - jelentette ki Tusk.

A menekültválság szakítópróba elé állítja az Európai Uniót, és Görögország azok között van, amelyeket a leginkább sújt. Nem véletlen, hogy a görög szigeteken élőket is jelölték a Nobel-békedíjra a szükséget szenvedőkkel szembeni nagylelkűségükért - jegyezte meg.

"Szeretném, ha az európai vezetők őszinte vitába kezdenének arról, hogy hol állunk a válságra adandó közös válaszunk egyes dimenzióiban. Nem azért találkozunk, hogy megváltoztassuk cselekvésünk irányát, hanem azért, hogy végre is hajtsuk a már elhatározott döntéseinket. Fontos közelebbről megvizsgálnunk, hogy hogyan működnek Törökországgal közös terveink" - mondta Tusk.

"A migrációról beszélve, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szíriai helyzetet. Az egész világ reménykedik a békében, és kész a tárgyalásokra. Mindazonáltal a szíriai orosz légi hadjárat kevés reménnyel kecsegtet bennünket. Az Aszad-rezsim megerősödött, a mérsékelt szíriai ellenzék meggyengült, Európát pedig elárasztják a menekültek újabb hullámai" - jelentette ki az Európai Tanács elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×