eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Menekültek befogadásáról tárgyalnak uniós vezetők Brüsszelben

Tizenegy uniós vezető ül asztalhoz csütörtökön Brüsszelben Ahmet Davutoglu török kormányfővel, hogy további menekültek önkéntes befogadásáról egyeztessenek Törökországból - közölték uniós források kedden.

A tárgyalások házigazdája Werner Faymann osztrák és Angela Merkel német kancellár lesz. Részt vesz a találkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. A tárgyalás központi témája a Törökországban élő szíriai menekültek letelepítése - közölte Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője.

"A kezdeményezés célja egy önkéntes, humanitárius befogadási rendszer megvalósítása, amelynek révén a menekültek jogszerűen juthatnának el Európába, és részt vállalnánk a stratégiai partnerünkre, Törökországra nehezedő felelősségből a menekültválság kezelésében" - mondta Adreeva.

Angela Merkel a múlt héten azt mondta, hogy "országok egy csoportja" önkéntesen további menekültek befogadását vállalná, cserébe azért, hogy Törökország többet tegyen az illegális bevándorlás ellen.

A német sajtó által "a hajlandók koalíciójának" nevezett országok Merkel elmondása szerint akár többel is hozzájárulhatnak Törökország erőfeszítéseihez, mint az EU és tagállamai által korábban felajánlott 3 milliárd euró (több mint 900 milliárd forint). A német kancellár azonban nem nevezte meg az érintett országokat.

Nikosz Kszidakisz görög külügyminiszter-helyettes közölte, a tizenegy EU-s vezető azt is megvitatja, miért halad lassan annak a 160 ezer, Olaszországban és Görögországban regisztrált menekültnek a szétosztása, akik befogadásáról tavaly ősszel egyeztek meg az uniós tagállamok.

A célt két év alatt kellene elérni, eddig azonban alig 500 menekültet osztottak szét a többi országban. Törökországban már több mint 2,6 millió, többnyire szíriai menekült van, és az Aleppó környékén folyó harcok miatt ismét tízezrek indultak meg a török határ felé. A múlt héten Recep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztette az uniós vezetőket, hogy "eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt".

Ankara tavaly november végén ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserébe az unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×