Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak "villámtalálkozott" Obama a jordániai uralkodóval

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
II. Abdalláh jordániai király napok óta Washingtonban van, de Barack Obama elnökkel csupán alig pár perces találkozót tartott.

Az amerikai elnök egy Washington melletti katonai bázison találkozott a hásemita királyság uralkodójával. A randevú alig tíz percig tartott, s amerikai sajtójelentések szerint Obama - aki éppen országjáró útra indult a katonai bázisról -, azért szakított időt rá, hogy II. Abdalláh király ne érezze sértve magát.

Az uralkodó ugyanis már napok óta Washingtonban tartózkodik, de mivel nem találkozott Obama elnökkel, híresztelések kaptak lábra arról, hogy esetleg megromlott volna az egyébként szoros és jó amerikai-jordániai viszony. Jordánia kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak a közel-keleti térségben. A Fehér Ház munkatársai cáfolták, hogy az elnök félvállról venné a királyt, s az évértékelő beszéd előkészületei miatti időegyeztetési zavarokra hivatkoztak.

II. Abdalláh Joe Biden alelnökkel, John Kerry külügyminiszterrel és Ashton Carter védelmi miniszterrel találkozott. Az amerikai diplomácia irányítójával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemről és a palesztin-izraeli béketárgyalások megújításának lehetőségeiről egyeztettek. Ashton Carter védelmi miniszter - a Pentagon szóvivője, Peter Cook közlése szerint - mély megbecsülését fejezte ki Ammán erőfeszítéseiért az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban.

A jordán király környezetéből származó információk szerint hónapokon belül sort kerítenek Obama és II. Abdalláh találkozójára.