eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Csak "villámtalálkozott" Obama a jordániai uralkodóval

II. Abdalláh jordániai király napok óta Washingtonban van, de Barack Obama elnökkel csupán alig pár perces találkozót tartott.

Az amerikai elnök egy Washington melletti katonai bázison találkozott a hásemita királyság uralkodójával. A randevú alig tíz percig tartott, s amerikai sajtójelentések szerint Obama - aki éppen országjáró útra indult a katonai bázisról -, azért szakított időt rá, hogy II. Abdalláh király ne érezze sértve magát.

Az uralkodó ugyanis már napok óta Washingtonban tartózkodik, de mivel nem találkozott Obama elnökkel, híresztelések kaptak lábra arról, hogy esetleg megromlott volna az egyébként szoros és jó amerikai-jordániai viszony. Jordánia kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak a közel-keleti térségben. A Fehér Ház munkatársai cáfolták, hogy az elnök félvállról venné a királyt, s az évértékelő beszéd előkészületei miatti időegyeztetési zavarokra hivatkoztak.

II. Abdalláh Joe Biden alelnökkel, John Kerry külügyminiszterrel és Ashton Carter védelmi miniszterrel találkozott. Az amerikai diplomácia irányítójával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemről és a palesztin-izraeli béketárgyalások megújításának lehetőségeiről egyeztettek. Ashton Carter védelmi miniszter - a Pentagon szóvivője, Peter Cook közlése szerint - mély megbecsülését fejezte ki Ammán erőfeszítéseiért az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban.

A jordán király környezetéből származó információk szerint hónapokon belül sort kerítenek Obama és II. Abdalláh találkozójára.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×