Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamarosan okosotthonban fogunk lakni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az okos háztartási és egyéb berendezések, valamint az önvezető autók fejlesztések lehetnek az idei Las Vegas-i technológiai vásár, a CES slágertermékei. A nemrég megkezdett eseményről Khell Bogdán, a Mobilaréna.hu főszerkesztője beszélt az InfoRádiónak.

"Leginkább az lesz a trend, hogy amit nem ismertünk eddig okosnak, az okos lesz. Tehát olyan dolgok is okossá válnak, amelyek eddig csak simán helyet kaptak a háztartásban vagy használtuk őket más területeken" - mondta Khell Bogdán, a Mobilaréna.hu főszerkesztője az InfoRádiónak.

Mint mondta, háztartási berendezésekről, autókról van szó és olyan elektronikai berendezésekről, amelyek szintén elég nagy számban jelen vannak ezen a kiállításon.

"Nem elsősorban az lesz a lényeg, hogy a felhasználó hogyan avatkozik be egy okosotthonos rendszerbe, hanem inkább az, hogy az automatika hogyan kommunikál az egyes eszközök között. Mondjuk, ha az okosotthon központja tudja, hogy kint milyen a hőmérséklet, akkor ennek megfelelően tudja önmagától szabályozni a termosztátot és a redőnyöket. Vagy ha például érkezik egy riasztás arról, hogy a mosógép mellett a szenzor vizet érzékelt, akkor ez a szenzor egyrészt szól az okosotthonos központnak, ami automatikusan lekapcsolja a mosógépet vagy az egész vizes helyiség elektronikai rendszerét, hogy ne keletkezzen zárlat és egyúttal értesíti a felhasználót arról, hogy valami történt" - fogalmazott a Mobilaréna.hu főszerkesztője.

Hozzátette: a mozgó járművek automatikája is fókuszba került, ezt elsősorban az önvezető autók kapcsán ismerheti a nagyközönség. Bemutattak például egy rendszert, amit autógyárakkal közösen tesztelnek.

"Ez egy igen erős számítási kapacitással rendelkező kvázi-számítógép, amit az autóba lehet építeni. A legfontosabb tulajdonsága, hogy az összes autón elhelyezett szenzor képeit és információt megpróbálja értelmezni és azonnal reagál azokra az eseményekre, amik az autók körül történnek" - mondta Khell Bogdán az InfoRádiónak.

Hanganyag: Sigmond Árpád