eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Siklósi: a török-orosz incidens nem volt meglepetés

A török-orosz incidens nem volt meglepetés - fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Vlagyimir Putyin orosz elnök sérelmezte csütörtökön, hogy Ankara mindeddig nem kért bocsánatot az orosz Szu-24-es vadászgép két nappal korábbi - orosz állítás szerint - Szíria fölötti lelövése miatt, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Törökországgal szemben.

Kódolva semmi esetre sem volt, ám nem volt meglepetés, hogy a héten Törökország lelőtt egy orosz vadászbombázót arra hivatkozva, hogy megsértette légterét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: az a légtérsértés, aminek az eredményeképpen, vagy ami közben lelőtték az orosz Szu-24-est a török vadászgépek, az egy rendkívül rövid légtérsértés volt, de messze nem az első.

Már egy ideje egyértelműen megmondták a törökök, hogy előbb-utóbb súlyos következményei lesznek, ha ezt így folytatják tovább. Ilyen szempontból nem volt meglepő.

Siklósi Péter kifejtette: Vlagyimir Putyin orosz elnök részint azért is avatkozott be Szíriában, hogy elterelje a figyelmet az orosz-ukrán konfliktusról, ami azonban egyáltalán nem múlt el, csupán háttérbe szorult. Közben ráadásul rendkívül drágává vált ez a konfliktus, hiszen nagyon alacsony olajárak mellett, mikor Oroszország bevételei lecsökkentek, ezt még tetézte a nyugat által kivetett szankciós rezsim és még finanszírozni kellett egy állóháborút Ukrajnában, ami hát nem egy olcsó mulatság. És erről megpróbálta elterelni a figyelmet és megpróbált úgy feltűnni, mint a nyugatnak az elengedhetetlen kvázi szövetségese a közel-keleten és meg kell mondani, nem volt ebben a szándékában sikertelen.

Siklósi Péter kiemelte, hogy a NATO főtitkára több esetben is egyértelműsítette, hogy a szövetség katonailag nem fog beavatkozni a konfliktusba, ám a tagországok különböző eszközökkel támogatják Ukrajnát, így Magyarország is, például kiképzőkkel és a sebesültek kezelésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×