Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Siklósi: a török-orosz incidens nem volt meglepetés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A török-orosz incidens nem volt meglepetés - fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Vlagyimir Putyin orosz elnök sérelmezte csütörtökön, hogy Ankara mindeddig nem kért bocsánatot az orosz Szu-24-es vadászgép két nappal korábbi - orosz állítás szerint - Szíria fölötti lelövése miatt, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Törökországgal szemben.

Kódolva semmi esetre sem volt, ám nem volt meglepetés, hogy a héten Törökország lelőtt egy orosz vadászbombázót arra hivatkozva, hogy megsértette légterét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: az a légtérsértés, aminek az eredményeképpen, vagy ami közben lelőtték az orosz Szu-24-est a török vadászgépek, az egy rendkívül rövid légtérsértés volt, de messze nem az első.

Már egy ideje egyértelműen megmondták a törökök, hogy előbb-utóbb súlyos következményei lesznek, ha ezt így folytatják tovább. Ilyen szempontból nem volt meglepő.

Siklósi Péter kifejtette: Vlagyimir Putyin orosz elnök részint azért is avatkozott be Szíriában, hogy elterelje a figyelmet az orosz-ukrán konfliktusról, ami azonban egyáltalán nem múlt el, csupán háttérbe szorult. Közben ráadásul rendkívül drágává vált ez a konfliktus, hiszen nagyon alacsony olajárak mellett, mikor Oroszország bevételei lecsökkentek, ezt még tetézte a nyugat által kivetett szankciós rezsim és még finanszírozni kellett egy állóháborút Ukrajnában, ami hát nem egy olcsó mulatság. És erről megpróbálta elterelni a figyelmet és megpróbált úgy feltűnni, mint a nyugatnak az elengedhetetlen kvázi szövetségese a közel-keleten és meg kell mondani, nem volt ebben a szándékában sikertelen.

Siklósi Péter kiemelte, hogy a NATO főtitkára több esetben is egyértelműsítette, hogy a szövetség katonailag nem fog beavatkozni a konfliktusba, ám a tagországok különböző eszközökkel támogatják Ukrajnát, így Magyarország is, például kiképzőkkel és a sebesültek kezelésével.