Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A jövő héten tárgyal a két Korea

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Észak-Korea azt javasolta Dél-Koreának pénteken, hogy tartsanak tárgyalást november 26-án a két országot elválasztó demilitarizált övezetben fekvő Panmindzson határfaluban. Szöul elfogadta az ajánlatot.

A tárgyalás az első kormányzati szintű találkozó lesz a két Korea között azóta, hogy augusztusban a feszültség enyhítéséről és tárgyalásokról állapodtak meg.

Az egyezség előzménye, hogy a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát, aminek nyomán Szöul tizenegy év után újraindította a határon a hatalmas hangszórókkal végzett propaganda tartalmú műsorszórást. Phenjan ultimátumot adott Szöulnak, hogy amennyiben 48 órán belül nem hagy fel a hangszórós propagandával, katonai lépéseket fog tenni. Az augusztusi tárgyalások nyomán Phenjan végül sajnálkozását fejezte ki a dél-koreai katonák megsebesülése miatt, Szöul pedig leállította a phenjani rezsim elleni műsorszórást.

Az augusztusi megállapodások keretében a felek a múlt hónapban az 1950-53-as háborúban elszakított családtagok találkozóját szervezték meg az észak-koreai Kumgang-hegyi üdülőhelyen. Több száz dél-koreai - zömmel idős ember - utazhatott a háromnapos rendezvényre.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.