eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik Litvániában magyarok részvételével

Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik hétfőn Litvániában tíz ország kétezer katonájának, közte magyarok részvételével - jelentette be a balti ország védelmi minisztériuma.

A Vaskard (Iron Sword) fedőnevű manővert a Pabrade litván város körzetében lévő gyakorlótéren rendezik.

Kilenc NATO-ország egységei - Egyesült Államok, Csehország, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország - valamint Grúzia katonái közösen hajtanak végre védekező és támadó jellegű műveleteket.

A hadgyakorlatra a szövetségesek a Klaipedában lévő tengeri kikötőn, valamint a főváros, Vilnius nemzetközi repülőterén keresztül, továbbá közutakon terepjárókat, teherautókat és más katonai felszereléseket vittek.

A litván kormány jóváhagyta 915 külföldi katona érkezését a manőverekre, amelyek november 20-ig tartanak.

A Vaskard hadgyakorlatot már második alkalommal tartják. Tavaly eredetileg csupán litván katonák vettek volna részt benne, de az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után döntöttek úgy a walesi NATO-csúcstalálkozón, hogy megemelik a szintjét, nemzetközivé szélesítik a kiképzést, egyben megerősítik a szövetség keleti szárnyát.

A Krím-félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstől való félelem miatt Lengyelország mellett a három balti állam, Litvánia, Észtország és Lettország is kérte a NATO katonai erejének növelését a területeiken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×