eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A német megállapodás ellenére vannak nem tisztázott kérdések

Németországban a kormányzó konzervatív CDU és bajor testvérpártja, a CSU vezetői hetekig tartó vita után vasárnap megállapodtak egy sor menekültügyi intézkedés közös kezdeményezéséről. A Külgazdasági és Külügyi Intézet szakértője szerint az egyességről a szociáldemokratákkal is meg kell még egyezni és több pont jogi helyzete sem tisztázott.

"A tranzitzónák kérdése, amiről a szociáldemokrata felet meg kell győzniük, ugyanakkor ebben a kérdésben felmerülnek más aggályok is, tulajdonképpen a tranzitzónák jogi helyzete sem tisztázott" - mondta Tamási Anna.

A Külgazdasági és Külügyi Intézet szakértője hozzátette: "Merkelnek, amikor döntéseket kell hoznia a kérdésben, komolyan egyensúlyoznia kell a két fél között. Látni kell, hogy a baloldal nélkül nem tudna kormányozni, tehát nagyon fontos az is, hogy az ő véleményüket figyelembe vegye."

"A tranzitzónák csak akkor tudnának jól működni, ha általánosságban a Németországon lévő nyomást tudnák enyhíteni, ha már az EU külső határain egy komolyabb ellenőrzést megvalósítani, sokan azt vetik fel, hogy mekkora tömeget tudnának kezelni a tranzitzónák" - hangsúlyozta Tamási Anna.

"Az uniós határok alatt elsősorban a schengeni külső határokat értik, abban is megegyeztek, hogy már ebben az évben működésbe kell lépniük a hotspotoknak Görögországban, illetve Olaszországban is. Ugyanakkor a törökországi szálnak az erősítését is nagyon fontosnak tartják. A külső határokat több mint valószínű, hogy közösen valósítaná az Európai Unió, ennek részletei annál is inkább tisztázatlanok, mert konkrét határvédelembe a görögök nem mennek bele, és ezt a görög partoknál lévő földrajzi körülmények is nehezítik. A hotspotok létrehozásában bíznak nagyon a görögök, illetve abban, hogy a török felet sikerül megfelelően bevonni a kérdésbe" - emelte ki a Külgazdasági és Külügyi Intézet szakértője.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×