Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszavonta lemondását a római főpolgármester

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Korábbi bejelentésével ellentétben mégsem távozik önként tisztségéről Róma főpolgármestere, akivel szemben korrupció gyanúja miatt vizsgálódik az ügyészség, hanem az olasz főváros önkormányzati testületének szavazására bízza a sorsát - jelentette az olasz sajtó pénteken.

A kormánypárti és ellenzéki napilapok is érthetetlennek és felelőtlennek nevezték Ignazio Marino mostani döntését. A Corriere della Sera hangsúlyozta, hogy a római főpolgármesterrel szemben korrupció és az állam kárára elkövetett csalás címén ügyészségi vizsgálat indult.

A 2013-ban megválasztott városvezető október 8-án kényszerült lemondásra a személyét és az olasz fővárost hónapok óta sújtó botrányokat követően. Marino távozása november 2-án lépett volna hatályba, a politikus azonban még a keddi határidő előtt visszavonta lemondását.

Ignazio Marino ártatlannk mondja magát az ellene felhozott vádakkal szemben. Az olasz főváros önkormányzati testületétől kért bizalmat a folytatáshoz. A főpolgármester elmozdításához a 48 fős római fővárosi önkormányzati testületben 25 szavazatra van szükség. Ignazio Marinót mindenekelőtt saját pártja, a római önkormányzatban is többséggel rendelkező olasz kormánykoalíció egyik tagja, a balközép Demokrata Párt (PD) akarja elmozdítani, a PD-nek azonban mindössze 19 szavazata van a városi tanácsban. Az ellenzék pedig a kormánypártnak diktált feltételekhez köti Marino elmozdítását.

Az olasz fővárosban elhúzódó bizonytalan politikai helyzet súlyosbítja a Rómában eddig is tapasztalt közbiztonsági káoszt és korrupciót. A fővárosban késik a decemberben kezdődő szent évre való felkészülés is.

A sebészből lett politikus Ignazio Marino három héttel ezelőtt az önkormányzati kasszából fizetett magánvacsorák miatt kényszerült lemondásra. Tavaly Róma önkormányzatát maffiabotrány rázta meg. Kiderült, hogy a szervezett bűnözés teljesen behálózta a városi közbeszerzési rendszert. Idén augusztusban botrányt robbantott ki Vittorio Casamonica, egy hírhedt római cigányklán vezérének filmbe illő pompás temetése. A Casamonica-klán Róma királyaként búcsúztatta a halottat, hangoztatva, hogy a fővárost ők uralják. A temetéskor Ignazio Marino külföldön nyaralt és az események ellenére sem szakította meg vakációját. Visszatetszést keltett az is, hogy szeptemberben Marino az egyesült államokbeli Philadelphiában részt vett Ferenc pápa ottani látogatásán, azt állítva, hogy az egyházfő hívta meg oda. A pápa elhatárolódott a polgármestertől, hangsúlyozva, hogy ő nem hívta meg Marinót.

Az olasz kormány augusztusban Franco Gabrielli prefektust nevezte ki a főpolgármester mellé és bízta meg Róma közbiztonságának és működési rendjének helyreállításával, abban reménykedve, hogy Marino minél előbb önként távozik.