Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az erőszakhullám megfékezéséről tárgyal Izraelben Ban Ki Mun

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szeptemberben kezdődött erőszakhullám kiterjedésének veszélyére figyelmeztetett Izraelben az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Mun Jeruzsálemben először Reuven Rivlin államelnökkel tanácskozott többek közt arról, hogy miként lehetne leállítani a legutóbbi terrorhullámot.

"Ha nem cselekszünk gyorsan, akkor még rosszabb lesz a helyzet, és ez Izraelen, valamint Palesztinán túlmutató következményekkel járhat"- figyelmeztetett világszervezet vezetője. "Az erőszak csak aláássa a palesztinok jogos törekvéseit az államiságra és az izraeliek biztonság és béke utáni vágyát"- tette hozzá.

Az izraeli államelnök kijelentette, hogy olyan emberek ejtették túszul a Templomhegyet, akik - mint fogalmazott vallásháborút akarnak, és eztnem szabad megengedni.

Rivlin a helyi közszolgálati rádió szerint megerősítette Izrael szándékát a státus quó megőrzésére az Al Aksza mecsetnél, szavai szerint Izrael "egy betűt sem változtatott meg a státus quón." Az izraeli politikus azt is hangsúlyozta, hogy "nem háborúzunk az iszlámmal, Izrael nem engedheti meg vallási háború kitörését". Ban Ki Mun kedd este Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytat megbeszéléseket, szerdán délelőtt pedig Rámalláhba utazik, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel cserél eszmét a helyzetről.

Meglepetésszerű látogatása előtt az ENSZ főfitkár videó üzenetet jelentetett meg, amelyben a többi között kiejelentette: megdöbbenti, amikor fiatalok, sőt gyermekek fegyvert fognak a kezükbe és ölni akarnak.

A palesztinokhoz intézve szavait pedig úgy fogalmazott: "tudom, hogy már számtalanszor eloszlott reményük a békére. Dühösek a megszállás folytatása, a telepesek terjeszkedése miatt. Sokuk csalódott vezetőikben és bennünk, a nemzetközi közösségben, mert képtelenek vagyunk lezárni ezt a viszályt."

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen "a harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.