eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az erőszakhullám megfékezéséről tárgyal Izraelben Ban Ki Mun

A szeptemberben kezdődött erőszakhullám kiterjedésének veszélyére figyelmeztetett Izraelben az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Mun Jeruzsálemben először Reuven Rivlin államelnökkel tanácskozott többek közt arról, hogy miként lehetne leállítani a legutóbbi terrorhullámot.

"Ha nem cselekszünk gyorsan, akkor még rosszabb lesz a helyzet, és ez Izraelen, valamint Palesztinán túlmutató következményekkel járhat"- figyelmeztetett világszervezet vezetője. "Az erőszak csak aláássa a palesztinok jogos törekvéseit az államiságra és az izraeliek biztonság és béke utáni vágyát"- tette hozzá.

Az izraeli államelnök kijelentette, hogy olyan emberek ejtették túszul a Templomhegyet, akik - mint fogalmazott vallásháborút akarnak, és eztnem szabad megengedni.

Rivlin a helyi közszolgálati rádió szerint megerősítette Izrael szándékát a státus quó megőrzésére az Al Aksza mecsetnél, szavai szerint Izrael "egy betűt sem változtatott meg a státus quón." Az izraeli politikus azt is hangsúlyozta, hogy "nem háborúzunk az iszlámmal, Izrael nem engedheti meg vallási háború kitörését". Ban Ki Mun kedd este Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytat megbeszéléseket, szerdán délelőtt pedig Rámalláhba utazik, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel cserél eszmét a helyzetről.

Meglepetésszerű látogatása előtt az ENSZ főfitkár videó üzenetet jelentetett meg, amelyben a többi között kiejelentette: megdöbbenti, amikor fiatalok, sőt gyermekek fegyvert fognak a kezükbe és ölni akarnak.

A palesztinokhoz intézve szavait pedig úgy fogalmazott: "tudom, hogy már számtalanszor eloszlott reményük a békére. Dühösek a megszállás folytatása, a telepesek terjeszkedése miatt. Sokuk csalódott vezetőikben és bennünk, a nemzetközi közösségben, mert képtelenek vagyunk lezárni ezt a viszályt."

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen "a harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×