Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brüsszeli szóvivő: Franciaország nem tartja be az uniós költségvetési ajánlásokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyilvánvaló, hogy a költségvetési hiányra vonatkozó szerdai francia bejelentések nincsenek összhangban a pénzügyminiszterek tanácsa által elfogadott ajánlásokkal - közölte Simon O'Connor, Jyrki Katainen gazdasági és monetáris ügyekért felelős uniós biztos szóvivője.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter korábban bejelentette: Párizs 2015 helyett csak 2017-re szorítja az uniós küszöbértékként megállapított 3 százalék alá a költségvetés hiányát. A pénzügyminiszter az eurózóna "kivételes gazdasági helyzetével", a lassú növekedéssel és az alacsony inflációval indokolta a döntést. Párizs idén és jövőre is a tavalyinál magasabb hiánnyal számol.

Sapin ígéretet tett, hogy a kormány nem fogja emelni az adókat, viszont jövőre 21 milliárd eurós megtakarítást tervez az állami kiadásokban.

Simon O'Connor üdvözölte, hogy Franciaország elkötelezett, hogy a terveknek megfelelően végrehajtsa a megígért strukturális reformokat.

"A merész reformok elfogadása és gyors végrehajtása, ami szilárd alapot teremt a fenntartható fejlődés és munkahelyteremtés számára, nem csak Franciaország, hanem az egész euróövezet számára kulcsfontosságú" - hangsúlyozta O'Connor.

A szóvivő arra is kitért, hogy az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy egy ország haladékot kapjon a költségvetési hiánycél teljesítésére, ha ezt az ajánlások elfogadása óta bekövetkezett gazdasági események indokolják, és az ország amúgy hatékony lépéseket tett a hiány lefaragására. Ezt az ősz folyamán értékeli majd a brüsszeli testület.

Franciaországnak, ahogy az euróövezet többi tagjának is, október 15-ig kell eljuttatnia Brüsszelbe a jövő évre vonatkozó költségvetési terveit. A bizottság pedig november közepén teszi majd közzé véleményét arról, hogy a tagországok tervezett költségvetéseikkel tiszteletben tartják-e majd az uniós előírásokat.