eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Felfüggesztik a londoni parlamenti vitát, Skóciába utaznak a pártvezetők

A brit parlament szokásos heti vitamenetrendjét is felfüggesztve Skóciába utaznak a legnagyobb brit politikai pártok első számú vezetői, élükön a miniszterelnökkel, hogy a skót függetlenségpárti tábor drámai előretörése közepette személyesen kapcsolódjanak be a brit unió fenntartásáért folyó kampányba.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök és Ed Miliband, a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje a két párt keddi közös bejelentése szerint megállapodott abban, hogy a képviselői kérdések és az azonnali miniszterelnöki válaszok szerdánként esedékes alsóházi félórája helyett mindketten Skóciába utaznak, és kampányrendezvényeket tartanak a skót függetlenségi törekvések ellen küzdő erők oldalán.

Skóciába utazik a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták vezetője, Nick Clegg miniszterelnök-helyettes is. Cameron, Miliband és Clegg mindazonáltal nem tervez közös megjelenéseket.

A londoni parlament alsóházában szerdánként rendezett félórás vitákat - amelyek csak kivételes jelentőségű események miatt maradhatnak el - a miniszterelnök és a mindenkori ellenzék vezetőjének rendszerint szikrázóan éles, gyakran személyeskedéstől sem mentes összecsapásai jellemzik.

Cameron és Miliband most azonban a politikai nézetkülönbségeket félretéve - keddi közös nyilatkozatuk megfogalmazása szerint - úgy döntött, hogy az országos politikai pártok vezetőinek a jelenlegi helyzetben "nem a londoni Westminsterben, hanem Skóciában a helyük". "Sok minden választ el bennünket, egy dologban azonban szenvedélyesen ugyanazt az álláspontot valljuk: az Egyesült Királyság (nemzeteinek) jobb együtt" - áll a gyakorlatilag példátlan keddi közös pártnyilatkozatban.

A közlemény szándékosan idézi a skót elszakadás ellen küzdő kampányszervezet, a Better Together (Jobb együtt) nevét.

A vezetők skóciai utazásáról hozott döntés hirtelenségét jelzi, hogy az MTI kérdésére - miszerint David Cameron mely skóciai helyszíneken vesz részt kampányrendezvényeken - a Konzervatív Párt londoni központjában kedd délután csak annyit mondtak, hogy "a programok listája még készül".

A skót kormány jövő csütörtökre írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól.

A legmagasabb rangú brit politikusok bekapcsolódásáról született döntés előzményeként egymás után több olyan közvélemény-kutatási adat is nyilvánosságra került, amelyek a skót függetlenséget támogató tábor gyors és rendkívüli mértékű előretörését jelezték. A függetlenséget elvetők a kampány kezdete óta biztos - rendszerint kétszámjegyű - támogatottsági előnyben voltak egészen a legutóbbi időszakig, amikor az összes brit közvélemény-kutató cég a különbség hirtelen szűkülését kezdte mérni. A hétvégén a legnagyobb brit közvélemény-kutató, a YouGov - a kampányidőszak kezdete óta elsőként - már a függetlenségpártiak minimális előnyét mutatta ki, de a TNS-BMRB, az egyik legrégebbi, regionális felmérésekre szakosodott brit közvélemény-kutató cég kedden Glasgowban ismertetett új vizsgálata is gyakorlatilag holtversenyt jelzett a függetlenségpárti és az elszakadást ellenző táborok között.

Alex Salmond skót kormányfő keddi nyilatkozatában "az abszolút pánik" jelének nevezte a londoni politika csúcsvezetőinek skóciai kampánykörútjáról született döntést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×