eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ukrajnából a tűzszünet ellenére összetűzésekről érkeznek hírek

Minszki tűzszüneti megállapodás ellenére vasárnap az ukrán katonák és a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok, illetve orosz katonák közötti összetűzésekről érkeztek hírek.

Az UNIAN hírügynökség szerint a szakadárok tűz alá vették reggel a donyecki repülőteret, amely az ukrán katonák ellenőrzése alatt áll, és amely környékén az elmúlt hetekben súlyos harcok voltak. Szemtanúk szerint a légikikötő környékén lövedékek becsapódása hallatszik, fekete füst gomolyog felette.

Az ukrán média arról is beszámolt, hogy tüzérségi fegyverek robaja hallatszott vasárnap reggel Mariupol egyik keleti városnegyedében is. Az UNIAN szerint műtőasztalon halt meg egy 33 éves nő, akit szív tájékán repeszek okozta sebesülésekkel szállítottak egy ottani kórházba vasárnapra virradóra - ő a mariupoli összetűzések első polgári áldozata.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai helyzetet figyelemmel kísérő szakértő, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője szervezetének Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg szigorúan betartja a Minszkben pénteken tető alá hozott tűzszüneti megállapodást, a katonák kizárólag akkor nyitnak tüzet, ha megtámadják őket.

A katonai szakértő reggeli összegzése szerint szombat este támadás érte az ukrán katonákat Sztanicja Luhanszka, Donecke, Zolota és Debaljceve településeknél. Donecke közelében aknavetőkkel lőtték az ukrán hadsereg állásait. Timcsuk megerősítette a szombat este megjelent híreket, amelyek szerint az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében is támadás érte az ukrán katonákat és a polgári létesítményeket. Timcsuk jelentésében további öt olyan települést említ, amely közelében tűzet nyitottak az ukrán fegyveres erők tagjaira.

Andrij Purgin, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" miniszterelnök-helyettese közben azt mondta vasárnap a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a felkelők nem használják és nem is fogják használni fegyvereiket, és a provokációk ellenére szigorúan tartják magukat a minszki tűzszüneti megállapodáshoz. Purgin nem részletezte, hogy milyen provokációk érik a szakadárokat. Leszögezte azonban, hogy a donyecki köztársaság vezetői és polgárai biztosak abban: céljaik békés úton, tárgyalóasztalnál is elérhetők.

Az orosz média arról is hírt adott vasárnap reggel, hogy a donyecki és a luhanszki "népköztársaság" vezetői a tűzszünet betartásának ellenőrzésére szólították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ). Azt várják az EBESZ-től, hogy elfogulatlanul végezze a megállapodás ellenőrzését és az ukrajnai helyzet megfigyelését.

"Rendkívüli fontosnak tartjuk azt, hogy elérjük a vérontás befejezését és megelőzzük a humanitárius katasztrófát a délkeleti régiókban" - áll Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki "miniszterelnök" közös közleményében.

Svjatoszlav Ceholki, az ukrán elnök szóvivője közölte egy kijevi lappal, hogy a minszki megállapodással összhangban elkezdődött a fogolycsere: a vezérkarból származó információk szerint a Luhanszk megyei Milove ellenőrző pontnál két ukrán katonát adtak át a hadseregnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×