Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az izraeli kormányon belül is vitát kavart a ciszjordániai földkisajátítás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetközi közösség után az izraeli kormány két minisztere is élesen bírálta kedden, hogy a zsidó állam jelentős földterületet sajátított ki Ciszjordániában.

Jaír Lapid pénzügyminiszter az igazságügyi tárcát vezető Cipi Livnihez hasonlóan elítélte a 400 hektárnyi terület államosításáról szóló döntést, amely - mint mondta - "kárt okoz" Izraelnek.

"Miért volt erre most szükség? Ez egy elhamarkodott döntés, amelyet nem szavazott meg a kabinet, és amely ezekben az időkben kárt okoz Izrael államnak" - fakadt ki a Jes Atíd pártot vezető Lapid egy gazdasági konferencián. Rámutatott: Izrael épp most fejezett be egy katonai műveletet, és a nemzetközi légkör jelenleg érzékeny az ilyen jellegű döntésekre. "Ennyire sürgős volt egy újabb konfliktust kreálni az Egyesült Államokkal és a nemzetközi közösséggel?" - tette fel a kérdést a tárcavezető.

Az izraeli hadsereg vasárnap jelentette be, hogy kisajátított egy 400 hektáros területet Ciszjordániában, Betlehem közelében. A döntés ellen 45 napig fellebbezhetnek a palesztin tulajdonosok. Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia után hétfőn az ENSZ főtitkára is bírálta az izraeli döntést.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden felszólította Izraelt, hogy vonja vissza vitatott döntését. "A döntés - amennyiben érvényben marad - egy rossz jelzés lenne rossz időben" - mondta Berlinben Steinmeier. A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy a területkisajátítás rányomhatja bélyegét az izraeliek és palesztinok között folyó, a tartós fegyvernyugvás elérését célzó tárgyalásokra is.