eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ukrán válság - Washington megerősítheti a katonai jelenlétét Európában

Oroszország Krím félszigeti katonai műveletei a hidegháború lezárulta óta egyre csökkenő amerikai katonai jelenlét felülvizsgálatához vezethetnek Európában - közölte kedden Derek Chollet, az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú illetékese, ezzel nyilván e jelenlét újbóli erősítésének lehetőségére utalva.

Az amerikai kormány ugyanakkor nem keresi a konfrontációt Moszkvával - szögezte le Chollet, a nemzetközi biztonsági ügyekért felelős államtitkár a washingtoni képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtt.

Jelenleg mintegy 67 ezer amerikai katonai állomásozik az európai kontinensen, többségük Németországban (40 ezer), Olaszországban (11 ezer) és Nagy-Britanniában (9500). A Szovjetunió több mint húsz évvel ezelőtti összeomlásakor ez a szám még 285 ezer volt.

A Pentagon tisztségviselője "Oroszország törvénytelen katonai beavatkozásáról" beszélt, s kifejtette, hogy az megváltoztatta az európai biztonsági felépítményt és bizonytalanságot keltett a NATO keleti határán.

Washington a katonai szövetség kelet-európai tagállamainak biztosítására a balti államokba hat F-15-ös vadászrepülőgépet, Lengyelországba pedig tizenkét F-16-os vadászgépet és három katonai szállítógépet vezényelt. A rakétákkal felszerelt USS Donald Cook amerikai romboló a napokban érkezik meg a Fekete-tengerre.

Chollet emellett aggasztónak nevezte az Ukrajna keleti részén zajló, szerinte "nem spontán szerveződő" oroszbarát szakadár megmozdulásokat, valamint arra figyelmeztetett, hogy egy kelet-ukrajnai orosz akció jelentősen súlyosbítaná a válságot.

A feszültség ismét növekedett Ukrajnában, miután Harkivban hétfőn a szakadárok kikiáltották a "harkivi népi köztársaságot". A megye Ukrajnától való elszakadását követelő Moszkva-párti aktivisták, akik magukat megválasztották a megyei tanács "képviselőinek", közölték, hogy átveszik az állami intézmények irányítását. Ugyancsak hétfőn, Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszálló oroszbarát szakadárok kikiáltották a "független donyecki köztársaságot".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×