eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mi lesz Berlusconi sorsa?

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő és pártja várható lépéseit elemezték az olasz napilapok a politikus szenátori mandátumának visszavonásáról szerda este esedékes parlamenti szavazás előtt.

Új olasz kormánykoalíció, Berlusconi nélkül - fogalmazott a Corriere della Sera című újság, miután a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia (FI) kedden bejelentette, hogy kilépett a kormánykoalícióból.

A konzervatív napilap szerint Berlusconi és vezére bírósági és politikai ügyeitől elválaszthatatlan pártja a "pokolba küldte" az egész országot. A Corriere úgy látja, Berlusconi az "utánam az özönvíz" stratégiáját követi, és saját sorsán kívül nem érdekli semmi más. Ez a közvélemény-kutatási adatok szerint sikeres: a FI támogatása jelenleg megközelíti a 37 százalékot, miközben a balközép Demokrata Párt (PD) 33 százalék körül mozog.

Az újság hangsúlyozza, hogy Berlusconi nem a miniszterelnök Enrico Lettát, hanem Giorgio Napolitano államfőt tartja első számú ellenségének, aki nem volt hajlandó sem kegyelemben részesíteni az adócsalásért elítélt politikust, sem feloszlatni a belpolitikai válság ellenére a tavasszal alakult kormányt és parlamentet.

A balközép La Repubblica szerint a "depresszió és eufória között ingadozó" Berlusconit már csak labdarúgócsapata, a Milan győzelmei vigasztalják. Valamint az a remény, hogy ha megbukik a kormány, 2015-ben még visszatérhet a hatalomba. Az újság emlékeztetett, hogy Berlusconi 1994 óta hat törvényhozási cikluson keresztül volt a római parlament tagja. Ha most elveszíti szenátori mandátumát, hat évig nem jelöltetheti magát választáson. Ha a közügyektől való eltiltása jogerőre emelkedik, a vállalkozói érdemeiért 1977-ben kapott Lovag címtől is megfosztják.

A politika fejet hajtott az ügyészségeknek - írta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale, hangsúlyozva, hogy nem akármilyen szenátort, az olasz jobbközép vezetőjét készülnek kizárni a parlamentből. Berlusconit kizárása után sem fogják letartóztatni, mert ha börtönbe kerül, végleg mártírrá avatják, és ezt a PD nem engedheti meg - vélte az Il Giornale.

Berlusconi szenátusi mandátuma visszavonásáról a római felsőház a tervek szerint este hét órától határoz. Délutántól Berlusconi hívei a politikus római rezidenciája előtt tüntetnek. Berlusconi beszédre készül.

Ha kizárják a parlamentből, Silvio Berlusconi azonnali hatállyal elveszíti mentelmi jogát.

Az éjszaka a szenátus - 171 igen, 135 nem szavazattal - bizalmat szavazott a kormány gazdasági csomagjának. Ez Giorgio Napolitano szerint azt mutatja, hogy a Letta-kormány stabil a Forza Italia nélkül is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×