Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nairobi - A terroristák a túszok kivégzésével fenyegetőznek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai terrorszervezet azzal fenyegetőzött hétfő reggel, hogy a nairobi Westgate bevásárlóközpontot megszálló társai kivégzik maradék túszaikat.

Az al-Shabaab milícia szóvivője egy iszlamista honlapon közölte: felhatalmazták az épületben lévő harcosaikat arra, hogy végezzenek a túszokkal. Továbbra sem lehet tudni, hány ember van még a terroristák fogságában. A kenyai hadsereg vasárnap este azt közölte, hogy a túszok túlnyomó többségét kiszabadították.

Az al-Shabaab üzenetében azt állította, hogy kapcsolatban áll a támadókkal, valamint elítélte "Izraelt és a többi keresztény kormányt", amiért "többször megpróbálta megfélemlíteni" a bevásárlóközpontot megszálló kommandójukat. "Azt mondjuk ezeknek a keresztényeknek, akik támadják harcosainkat, hogy könyörüljenek meg (túszul ejtett) állampolgáraikon, mert (a túszok) isszák meg annak a levét, hogy (a kormányok) nyomást gyakoroltak a mudzsáhidokra" - olvasható a közleményben.

A kenyai hadsereg hétfő hajnalban - a szombati támadás után több mint negyven órával - újabb rohamot indított a terroristák ellen az épületben. Az AFP-nek a helyszín közelében tartózkodó újságírói heves lövöldözést és robbanásokat hallottak.

A túszdrámában az eddigi jelentések szerint 68-an haltak meg. A halálos áldozatok között - a hivatalos közlésekre hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint - három brit, két-két francia és kanadai, egy-egy amerikai, holland, kínai, ghánai és dél-afrikai állampolgár is van. Meghalt a kenyai elnök unokaöccse, valamint az UNICEF kenyai irodájának helyettes vezetője is. Az al-Shabaab közölte, hogy megtorlásként indították a támadást, mert a kenyai hadsereg velük szemben lépett be a szomáliai polgárháborúba.