eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nairobi - A terroristák a túszok kivégzésével fenyegetőznek

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai terrorszervezet azzal fenyegetőzött hétfő reggel, hogy a nairobi Westgate bevásárlóközpontot megszálló társai kivégzik maradék túszaikat.

Az al-Shabaab milícia szóvivője egy iszlamista honlapon közölte: felhatalmazták az épületben lévő harcosaikat arra, hogy végezzenek a túszokkal. Továbbra sem lehet tudni, hány ember van még a terroristák fogságában. A kenyai hadsereg vasárnap este azt közölte, hogy a túszok túlnyomó többségét kiszabadították.

Az al-Shabaab üzenetében azt állította, hogy kapcsolatban áll a támadókkal, valamint elítélte "Izraelt és a többi keresztény kormányt", amiért "többször megpróbálta megfélemlíteni" a bevásárlóközpontot megszálló kommandójukat. "Azt mondjuk ezeknek a keresztényeknek, akik támadják harcosainkat, hogy könyörüljenek meg (túszul ejtett) állampolgáraikon, mert (a túszok) isszák meg annak a levét, hogy (a kormányok) nyomást gyakoroltak a mudzsáhidokra" - olvasható a közleményben.

A kenyai hadsereg hétfő hajnalban - a szombati támadás után több mint negyven órával - újabb rohamot indított a terroristák ellen az épületben. Az AFP-nek a helyszín közelében tartózkodó újságírói heves lövöldözést és robbanásokat hallottak.

A túszdrámában az eddigi jelentések szerint 68-an haltak meg. A halálos áldozatok között - a hivatalos közlésekre hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint - három brit, két-két francia és kanadai, egy-egy amerikai, holland, kínai, ghánai és dél-afrikai állampolgár is van. Meghalt a kenyai elnök unokaöccse, valamint az UNICEF kenyai irodájának helyettes vezetője is. Az al-Shabaab közölte, hogy megtorlásként indították a támadást, mert a kenyai hadsereg velük szemben lépett be a szomáliai polgárháborúba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×