eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hurrikánná erősödött Manuel

Csütörtökre virradóra hurrikánná erősödött és ismét pusztítással fenyegeti Mexikót a napokban számos halálos áldozatot követelő Manuel trópusi vihar.

A Manuel a hét végén csapott le a közép-amerikai ország csendes-óceáni partvidékére, vele közel egy időben söpört végig a keleti oldalon az Ingrid hurrikán. A hatóságok közlése szerint Mexikóban 1958 óta nem volt példa ehhez hasonló kettős pusztításra. A nemzeti meteorológiai szolgálat (SMN) csütörtöki jelentése szerint a Manuel ismét erőre kapott és már forgószélként az ország északnyugati része felé tart.

Mexikóban a hét vége óta 80-an vesztették életüket a szélsőséges időjárás okozta áradások és földcsuszamlások következtében.

A dél-mexikói Guerrero szövetségi államban, az Acapulcótól északra található La Pintada nevű faluban 58 ember tűnt el egy földomlás nyomán. A külvilágtól elzárt 600 lelkes településről helikopterrel menekítették biztonságos helyre a lakókat, az eltűntek keresését azonban még nem tudták megkezdeni a hegyoldalról lezúduló víz miatt. "Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy ez az 58 eltűnt ember meghalt" - mondta Angel Aguirre, a természeti katasztrófa sújtotta Geurrero kormányzója. A falu lakói arról számoltak be, hogy a házak jelentős részét betemette a sár. A dél-mexikói szövetségi állam népszerű üdülővárosában, Acapulcóban három napig tartó heves esőzés után már kezd visszatérni a normális kerékvágásba az élet - közölték a hatóságok. A településről szerda estig több ezer turistát katonai repülőgépeken szállítottak haza a fővárosba, mivel az acapulcói nemzetközi repülőtér teljesen víz alá került. A város számos üzletét eközben kifosztották a természeti katasztrófa okozta káoszt kihasználva.

Keleten, a Mexikói-öböl partvidékén, a Yucatán-fésziget felett lévő trópusi ciklon is veszélyt jelenthet. A régióban néhány napja lecsapó Ingrid hurrikán elsősorban Tamaulipas szövetségi államot sújtotta. Az öböl egyik fő kikötővárosának számító Tampicóban több tucatnyi házat elárasztott a víz, miután kiöntött a Panuco folyó. Az áradás miatt úszó krokodilokat látni a város víz alá került utcáin. Tamaulipas állam kormányának szóvivője megnyugtatásképp közölte: a kóborló hüllők nem háborgatják az embereket. Elmondta azt is, hogy a város kikötője továbbra is üzemel. A Pemex mexikói állami olajvállalat Tamaulipas partjainál evakuált három olajfúró platformot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×