eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szíria: "kényszerítő erejű ENSZ-határozat kell"

Alapvetően fontosnak nevezte Francois Hollande francia államfő, valamint John Kerry amerikai és William Hague brit külügyminiszter hétfőn Párizsban, hogy "kemény és kényszerítő erejű határozat" szülessék az ENSZ-ben Szíria ügyében - közölte a francia elnöki hivatal.

A találkozón, amelyen jelen volt Laurent Fabius, a francia diplomácia vezetője is, mindhárom fél azt az óhaját hangoztatta, hogy "pontos időrend" alapján történjék meg a szíriai rezsim vegyifegyver-készletének ellenőrzés alá vonása és megsemmisítése.

Hollande hangsúlyozta, hogy a három szövetségesnek "tartania kell azt a határozott irányvonalat, amely lehetővé tette e diplomáciai folyamat beindítását és a szolidaritást" - mondta el egy forrás az államfő környezetéből.

A három ország a hét folyamán dolgozni kíván egy ENSZ biztonsági tanácsi határozaton, úgy ítélve meg, hogy a világszervezet ellenőrei által készített, a BT-ben hétfőn előterjesztendő jelentés az augusztus 21-i, Damaszkusz környéki vegyifegyver-támadásról "kétségkívül kedvező alkalom lesz az előrelépésre ez ügyben".

Az Elysée-palotabeli forrás közlése szerint a felek "egyetértettek abban, hogy a határozatnak keménynek, erősnek kell lennie, pontos határidőket kell megszabnia konkrét időrenddel", és "kényszerítő erejűnek kell lennie a szíriai rezsim kötelezettségeit illetően". A franciák, amerikaiak és britek "úgy döntöttek, hogy rendkívüli mértékben összetartanak a héten", s megegyeztek abban is, hogy "már mostantól munkálkodnak egy politikai megoldáson, kapcsolatban az ellenzékkel". Hangsúlyozták, hogy "igen gyorsan kell haladni", tekintve a "nagyon bonyolult" helyzetet.

A határozat a tervek szerint azon a keretmegállapodáson alapul majd, amelyet szombaton jelentett be John Kerry és orosz kollégája, Szergej Lavrov, és amely már pontos határidőket rögzít. Egy hetet ad Damaszkusznak arra, hogy benyújtsa vegyi fegyvereinek a listáját, amelyeket 2014 közepéig meg kell semmisíteni. Várhatóan hivatkozik majd az ENSZ Alapokmányának a VII. fejezetére, amely lehetőséget ad erő alkalmazására, ha a szíriai rezsim nem teljesíti a rá rótt kötelezettségeket.

A hétfői találkozón a három ország képviselői megegyeztek: fokozzák a nyomást Bassár el-Aszad szíriai elnökre, hogy tartsa magát az alkuhoz, miszerint ha Szíria feladja hatalmas vegyifegyver-arzenálját, akkor mentesül az amerikai katonai csapásoktól. Sajtóértekezletén Kerry kijelentette: a három hatalom megállapodott Moszkvával, hogy Aszadnak viselnie kell a következményeket, ha nem tesz eleget az ENSZ követeléseinek. Mint mondta, a megállapodás "nem nyújt mentőkötelet" a szíriai vezetőnek, aki "elveszítette minden legitimitását".

Laurent Fabius is azt hangoztatta, hogy a szíriai rezsimnek "súlyos következményekkel" kell számolnia, ha nem teljesíti a tervezett biztonsági tanácsi határozatban foglaltakat. A francia miniszter egyúttal bejelentette, hogy az ellenzéki "Szíriai Nemzeti Koalíció körüli nagy nemzetközi találkozót" szerveznek a jövő hétre New Yorkba az ENSZ-közgyűlés idejére. "Tudjuk, hogy egy politikai megoldás megtárgyalásához erős ellenzék kell" - hangsúlyozta Fabius.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×