eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elbocsátási hullám jöhet Franciaországban

Fekete őszt jósol foglalkoztatási szempontból a francia gyáriparosok szövetsége, a Medef elnökasszonya, aki szeptembertől komoly csőd és ezzel párhuzamosan elbocsátási hullámra számít Franciaországban. Laurence Parisot szerint szembe kell nézni azzal, hogy bizonyos gyárak és munkahelyek végérvényesen eltűnnek a francia tájképről.

A nyári időszakra jellemző gyengébb aktivitás korábban is komoly pénzügyi megpróbáltatás elé állította a francia vállalatokat, ám ez a jelenség idén egy sor cég számára végzetes lesz - jelentette ki a francia gyáriparosok szövetségének elnökasszonya egy vasárnapi tévéinterjúban. 2009 óta évente hatvanezer cég szűnik meg Franciaországban, és ha azt akarjuk, hogy a még meglévő vállalataink továbbra is versenyképesek maradjanak, úgy el kell fogadni az elkerülhetetlen átalakításokat, figyelmeztetett Laurence Parisot.

Az elnökasszony a Peugeot-Citroen autógyártónál zajló folyamatokat hozta fel példaként, ahol a cégvezetés mintegy 8-10 ezer dolgozó elbocsátását és egy franciaországi üzemének bezárását tervezi. Ennek kapcsán úgy vélte, Francois Hollande államfőnek Barack Obama példáját követve el kellene magyaráznia a francia munkásoknak, hogy az elkövetkező években bizonyos gyárak és munkahelyek végleg megszűnnek létezni Franciaországban.

A fenti kijelentések egy kifejezetten ideges hangulatban hangzottak el, a Peugeot-Citroen mellett ugyanis egy másik francia óriás, a Sanofi gyógyszergyártó is a napokban jelentette be, hogy mintegy kétezer dolgozó elbocsátását tervezi, és az is a rossz hírek közé tartozik, hogy a mobilszolgáltatók is hasonló, igaz kisebb mértékű kiigazításokra készülnek.

E távolró sem biztató gazdasági környezetben kezdődött hétfőn a francia kormány szervezésében Párizsban az a kétnapos konferencia, melyen a szakszervezetek és a munkaadói oldal részvételével a gazdaság és a foglalkoztatás helyzetéről fognak a felek tanácskozni. A tárgyalások egyáltalán nem ígérkeznek könnyűnek, a radikálisabb érdekvédők ugyanis az elbocsátásokra készülő cégek megbüntetését követelik a kormánytól, a Medef elnöke pedig azt akarja elérni, hogy kerüljön be az alkotmányba a vállalkozás szabadságának a garantálása. Ez utóbbi kezdeményezés meglehetősen sokat elárul a francia cégvezetők aggodalmairól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×