eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Adj egy mozgalomnak egy mártírt, és növekedni fog a terroveszély"

Oszama Bin Laden megölésével a terrorfenyegetettség nem csökkent, és ezt az Egyesült Államok kormánya is tudja - nyilatkozta az InfoRádiónak a London School of Economics politológusa, a Mathias Corvinus Collegium vendégprofesszora. Rodney Barker szerint Barack Obama helyesen tette, hogy azt is kommunikálta: amerikai katonák nem sérültek meg az akció során. A terrorista vezér likvidálásával ráadásul az elnök olyan jobboldali szavazókat is megszólíthat, akikkel eddig nem tudott kapcsolatot teremteni.

Hogyan reagált az Egyesült Államok Oszama bin Laden likvidálására?

Láttuk a tévében, hogy világszerte ünnepeltek az emberek, miután kiderült: megölték Oszama bin Ladent. Patrióta és szuperpatrióta amerikai családok ugráltak örömükben. Néhányan viszont feltették a kérdést: mit is oldott ez meg tulajdonképpen? Mindenki arról beszélt bin Laden megölése után, hogy lefejezték az al-Kaidát. De az al-Kaida nem szervezet, hanem mozgalom. Ha adnak egy mozgalomnak egy mártírt, úgy, hogy közben a mozgalmat éltető körülmények nem változnak meg, akkor nem biztos, hogy a terrorizmus csökkenni fog, sőt, talán éppen ellenkezőleg.

Több ország vezetője nyilatkozott így, hogy számít a terrorveszély fokozódására. Az amerikaiak tartanak ettől? Nyilván elsősorban őket érintheti ez a probléma.

Az Egyesült Államok kormánya pontosan tudja, hogy bin Laden megölésével a terrorizmus nem tűnt a világból. Abban azonban nem vagyok biztos, hogy ezt az amerikai közvélemény felfogja-e. A terrorcselekményeket eddig sem azért követtek el, mert valakik hűségesek voltak bin Ladenhez, hanem azért, mert hittek valamiben: az iszlám és az arab nemzetek politikai fontosságában. Azzal, hogy bin Ladent megölték, ez nem változott. Az amerikai kormánynak fokoznia kell a biztonsági intézkedéseket, különben még több támadás érheti az országot vagy a szövetségeseit, vagy az Államokon kívül élő amerikaiakat.

Ennek ellenére nemrég az Egyesült Államok újabb frontot nyitott, Líbiában. Ez milyen visszhangokat váltott ki?

Természetesen érezhető az ellenállás, félnek belesodródni bármibe, ami hasonlít Irakhoz. Minden politikus próbál olyan üzenetet küldeni, hogy ugyan a mi lányaink és fiaink, de a gonosz ellen mennek harcolni. George W. Bushról nem készült olyan felvétel, amelyen elesett amerikai katonák koporsóját várta volna. Ez ugyanis nem jó politikai üzenet. Mégis, tudat alatt ezzel kapcsolták össze az iraki háborút az amerikaiak.

Ezért üdvözlendő, hogy Barack Obama Oszama bin Laden megölése után hangoztatta: nemcsak likvidálni sikerült a terrorista vezért, de az akció során egyetlen amerikai katona sem sérült meg, vagy vesztette életét. Ezért nem nyit második frontot az Egyesült Államok Líbiában, nem küldenek oda szárazföldi csapatokat, csak a levegőből támadnak.

Az már most látszik, hogy Obama népszerűsége nőtt bin Laden likvidálását követően. Mennyire lesz ez vajon tartós?

A politikában nehéz jósolni. Bin Laden megölése annyiban mindenképp segíthet Obamának, hogy olyan új, jobboldali szavazókat szólítson meg, akikkel mostanáig nem tudott kapcsolatot teremteni. Eddig ugyanis ezek a választók túlságosan beavatkozás-ellenesnek tartották az elnököt. Az nem világos, hogy ez a jelenség mennyire lesz tartós. Ez attól is függ, hogy az egyes szavazók hogyan élik ezt meg. Az azonban biztos, hogy könnyebb lesz kommunikálni az afganisztáni csapatkivonást.

Nyilván a külpolitikánál jobban érdekli az amerikaiakat a belpolitika, a gazdaság helyzete, a munkanélküliség alakulása. E téren várhatóak még változások a 2012-es elnökválasztás előtt?

Nyilván, ezek a kérdések a legfontosabbak az amerikaiak számára, ahogyan a világon mindenhol így van ez most. A jobboldali Republikánus Párt és a Tea Party kritizálja a kormány válságkezelését, ugyanakkor elutasítják a gazdagokra kivetett magasabb adókat. A jobboldali pártok nem azt teszik, amit a közgazdászok szerint tenni kellene a gazdasági problémák kezelése érdekében. Ennek ellenére e pártok sikeresebbnek tűnnek a vitákban. Minden párt hazudik és túloz. Úgy tűnik, a jobboldaliak jobban megússzák.

Magyar külpolitikai elemzők szerint jelenleg nincs olyan erős republikánus jelölt, aki megszorongathatná Obamát. Ön mit gondol erről?

Ez így van. A legerősebb republikánus jelölt most Sarah Palin, de az komédia lenne, ha ő nyerne. Viszont veszélyes lenne, ha Obama most megnyugodna, hiszen a demokraták oldalán is feltűnhetnek hirtelen esélyes jelöltek. Nagy-Britanniában ilyen volt például David Cameron esete. Nem volt különösebben kiemelkedő figura, mielőtt a Konzervatív Párt vezetője lett, és néhány év múlva mégis ő lett a miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×