eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Exhumálják Salvador Allende egykori chilei elnök földi maradványait

A chilei igazságszolgáltatás pénteken elrendelte Salvador Allende egykori chilei elnök földi maradványainak kihantolását és megvizsgálását, hogy választ kapjon a kérdésre, vajon öngyilkos lett, vagy merénylet oltotta ki az 1973. szeptember 11-i államcsínnyel megbuktatott egykori baloldali elnök életét.

Mario Carroza bíró elfogadta a volt elnök családja által szerdán előterjesztett kérést, és az exhumálásra "május második felében" sort kerítenek - közölte egy igazságügyi szóvivő.

Allendével, aki 1970-től Chile szocialista elnöke volt, golyó végzett a santiagói elnöki palotában, amelyet a hadsereg repülőgépekről bombázott. A puccsot Augusto Pinochet tábornok irányította.

Röviddel halála után a santiagói katonai kórházban felboncolták Allende holttestét, és a hatóságok, valamint szemtanúk állítása szerint megállapították, hogy a volt elnök öngyilkosságot követett el, az álla alatt fejbe lőtte magát.

Allende családja maga is inkább az öngyilkosságnak ad hitelt.

A chilei igazságszolgáltatás januárban újraindította a vizsgálatot Allende halála és további 725 olyan ügyben, amelyekben bűntetteket követtek el az emberi jogok ellen a diktatúra időszakában, 1973 és 1990 között, és amelyeket panasz hiányában eddig sohasem vizsgáltak.

A Pinochet-diktatúrának több mint 3100 halálos áldozata vagy eltűntje volt.

Az exhumálás logikus következménye a vizsgálat újraindításának, és a bíró magától is elrendelhette volna, de a család úgy döntött, hogy jelképesen a hivatalos kérés benyújtását választja - közölte korábban Isabel Allende, a volt chilei elnök lánya, szocialista parlamenti képviselő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×