Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Exhumálják Salvador Allende egykori chilei elnök földi maradványait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A chilei igazságszolgáltatás pénteken elrendelte Salvador Allende egykori chilei elnök földi maradványainak kihantolását és megvizsgálását, hogy választ kapjon a kérdésre, vajon öngyilkos lett, vagy merénylet oltotta ki az 1973. szeptember 11-i államcsínnyel megbuktatott egykori baloldali elnök életét.

Mario Carroza bíró elfogadta a volt elnök családja által szerdán előterjesztett kérést, és az exhumálásra "május második felében" sort kerítenek - közölte egy igazságügyi szóvivő.

Allendével, aki 1970-től Chile szocialista elnöke volt, golyó végzett a santiagói elnöki palotában, amelyet a hadsereg repülőgépekről bombázott. A puccsot Augusto Pinochet tábornok irányította.

Röviddel halála után a santiagói katonai kórházban felboncolták Allende holttestét, és a hatóságok, valamint szemtanúk állítása szerint megállapították, hogy a volt elnök öngyilkosságot követett el, az álla alatt fejbe lőtte magát.

Allende családja maga is inkább az öngyilkosságnak ad hitelt.

A chilei igazságszolgáltatás januárban újraindította a vizsgálatot Allende halála és további 725 olyan ügyben, amelyekben bűntetteket követtek el az emberi jogok ellen a diktatúra időszakában, 1973 és 1990 között, és amelyeket panasz hiányában eddig sohasem vizsgáltak.

A Pinochet-diktatúrának több mint 3100 halálos áldozata vagy eltűntje volt.

Az exhumálás logikus következménye a vizsgálat újraindításának, és a bíró magától is elrendelhette volna, de a család úgy döntött, hogy jelképesen a hivatalos kérés benyújtását választja - közölte korábban Isabel Allende, a volt chilei elnök lánya, szocialista parlamenti képviselő.