eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

"Tízezer fontot veszít" a brit középosztály a megszorításokon

Egyes számítások szerint tízezer fontot (3,2 millió forintot) veszít a brit középosztály a kormány által bejelentett költségvetési megszorító intézkedéseken. George Osborne konzervatív párti pénzügyminiszter az utóbbi évtizedek legradikálisabb takarékossági intézkedéscsomagját jelentette be a héten a londoni alsóházban, közölve, hogy "a szakadék széléről" kell visszarángatni a brit gazdaságot az előző, munkáspárti kormány által hátrahagyott súlyos költségvetési és adóssághelyzet miatt.

Osborne kiemelte, hogy jelenleg napi 120 millió fontot (40 milliárd forintot) kell egyedül az államadósság kamataira fordítani. A miniszter szerint a terhek nagy része a legmagasabb jövedelműekre hárul. A BBC-nek adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "a legszélesebb vállakra kell rakni a legnagyobb terhet".

A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit napilap csütörtökön közölt saját számításai szerint ugyanakkor az évi 48 ezer fontnál (16 millió forintnál) többet kereső - Nagy-Britanniában középosztálybelinek számító - háztartások évente hozzávetőleg 5 százalékos jövedelemkiesést szenvednek el a megszorító program miatt, vagyis a kormányzati ciklus hátralévő négy teljes évében összesen mintegy 10 ezer fonttól esnek el.

A 48 ezer fontos éves családi jövedelem - kétkeresős tipikus család esetében - a fejenkénti alkalmazotti átlagkeresetnek felel meg Nagy-Britanniában.

A májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális koalíció a gazdaság és a költségvetés állapotának átvizsgálása után, június végén soron kívüli költségvetést terjesztett be, amely igen lendületes konszolidációs programot tartalmaz. Ennek fő célkitűzése, hogy a hazai össztermékhez mért teljes brit államháztartási hiány a jelenlegi, 2010-2011-es pénzügyi évre várt 10,1 százalékról 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen, a strukturális deficit pedig megszűnjön.

A héten ismertetett kiadási felülvizsgálat a júniusban beterjesztett átfogó költségvetési célok elérésének aprólékosan kidolgozott részleteit tartalmazta.

Osborne az előterjesztésben egyebek mellett megerősítette, hogy a célok között szerepel 490 ezer állami alkalmazotti állás felszámolása a következő öt évben. Ez az közszférában dolgozók csaknem 9 százalékos létszámcsökkentésének felel meg.

Független londoni elemzők szerint ebből még komoly konfliktus lehet.

Az HSBC bankcsoport csütörtöki helyzetértékelésében úgy vélekedett, hogy az ilyen mértékű munkahelyveszteség "jelentős politikai súrlódásokat" okozhat, még akkor is, ha a kormány azt várja, hogy a leépítés jelentős része a természetes munkaerő-vándorlásból ered majd. A bank elemzői kétlik, hogy a magánszektor képes lesz felvenni az állami szférából távozókat, annál is kevésbé, mert a legutóbbi adatok alapján csökken az üzleti szektor toborzási lendülete, és csökken a meghirdetett álláslehetőségek száma is.

Az HSBC szakértői szerint a kormány által elindított költségvetési konszolidáció "egyedülállóan agresszív" Nagy-Britannia, valamint a vele összemérhető gazdaságok közelmúlt történetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×