eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nagy, durva érzelmek irányíthatják az ámokfutókat

Többféle ok, agresszió, pszichiátriai betegség vagy családi konfliktus is állhat a pozsonyi ámokfutó tette mögött - mondta az InfoRádiónak Facsarné Werner Mária kriminálpszichológus. Az igazságügyi szakértő kiemelte: elképzelhető, hogy az ötven év körüli férfi azért kezdett lövöldözni, mert hírnévre vágyott.

Ha valaki idegenekre kezd lövöldözni, annak lehet az oka megváltozott tudatállapot, ami viszont pszichiátriai betegséget jelezhet. Ilyenkor az illető valószínűleg nem mérlegel, el akar takarítani mindenkit, aki az útjába kerül - mondta a pozsonyi ámokfutás kapcsán az InfoRádió által megkérdezett kriminálpszichológus.

A támadó ilyenkor nem gondolkodik logikusan, nagy, durva érzelmek és agresszió irányítja. Ha tette elkövetéséhez lőfegyvert választ, az arra utalhat, hogy nem akar személyes kontaktusba kerülni az áldozataival - tette hozzá Facsarné Werner Mária.

A szakértő szerint megbomlott elmeállapot, megoldatlan családon belüli konfliktusok állhatnak egy-egy ilyen tragédia mögött, de az is lehet, hogy a tettes fel kívánja hívni magára a figyelmet, hírverésre vágyik. Az is előfordulhat, hogy az ámokfutó célja az első pillanattól fogva önmaga elpusztítása, ám előbb másoknak is fájdalmat akar okozni, és csak akkor fordítja maga ellen a fegyverét, amikor a helyzete kilátástalanná válik.

Ámokfutás

Pozsonyban nyolcra emelkedett a délelőtti lövöldözés halálos áldozatainak száma, miután újabb holttestet találtak az egyik közeli lakás erkélyén. Az 52 éves asszonyt feltehetően véletlenül találta el a lövedék. Pozsony dévényújfalui városrészében egy 50 év körüli férfi lövöldözött géppisztollyal egy panellakásban. Öt embert megölt, majd a ház előtt egy hatodikat is, majd amikor a rendőrök körülvették, öngyilkosságot követett el.

A szlovák rendőrfőkapitány közölte: az áldozatok között négy nő és két férfi van, mindnyájan családi, rokoni kapcsolatban voltak egymással. Jaroslav Spisiak arról is beszámolt, hogy kilenc embert kellett kórházba vinni, közülük három állapota súlyos. A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×