Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meglepő kereskedelmi többlet Szlovákiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák külkereskedelem júniusi alakulása meglepte a gazdasági elemzőket: az elért 208,2 millió euró külkereskedelmi mérlegtöbblet 3 millióval meghaladta a várakozásokat.

Az első félévben 838,3 millió euró többletet mért a statisztikai hivatal, 611,1 millió euróval többet, mint a múlt év azonos időszakában.

Martin Lenko, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője szerint a viszonylag magas júniusi többlet elsősorban a behozatal növekedési ütemének csökkenésével magyarázható - idézte az Új Szó című magyar nyelvű pozsonyi napilap csütörtökön.

Míg májusban 32 százalékkal több árut hozott be Szlovákia, mint egy évvel korábban, addig júniusban már csak alig 20 százalékkal nőtt az import. A kivitel ugyanakkor júniusban is csaknem 26 százalékkal nőtt.

Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank elemzője szerint mindez arra vall, hogy a szlovákiai kereslet továbbra is elmarad a gazdasági válság előttitől.

"Az ipari termelés gyors növekedésének köszönhetően az elmúlt hónapban is 22-26 százalékkal nőtt a külkereskedelmi forgalmunk, júliusra így előzetesen 96,3 millió eurós többletre számítunk" - mondta Lenko.

Korsnák az idei évre a bruttó hazai termék 2,1 százalékának megfelelő külkereskedelmi többletet jósolt a tavalyi 1,9 százalék után.

"A németországi gazdasági mutatókból arra következtethetünk, hogy a kivitelünk az elkövetkező hónapokban tovább nőhet, esetleges csökkenésére leghamarabb az év végén, vagy a jövő év elején kerülhet sor.

Akkorra azonban fokozatosan beindul a pozsonyi Volkswagen új modelljeinek a gyártása, Trencsénben pedig a folyadékkristályos-képernyők gyártására szakosodott tajvani AU Optronics elektronikai konszern is megkezdi a gyártást, ami tovább növelheti az ország kivitelét" - magyarázta Korsnák.