eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Románia és Spanyolország továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét

Románia és Spanyolország továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságának (ICJ) előző napi döntése ellenére.

"Továbbra is fenntartjuk az álláspontunkat, miszerint nem ismerjük el Koszovót független államnak, de a feleket ezentúl is a kompromisszum keresésére és párbeszédre buzdítjuk" - mondta María Teresa Fernández de la Vega spanyol miniszterelnök-helyettes, a madridi kabinet második embere és egyben sajtószóvivője egy sajtótájékoztatón.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság egy nem kötelező érvényű, csütörtökön nyilvánosságra hozott döntése szerint Koszovó nem sértette meg a nemzetközi jogot, amikor 2008.február 17-én egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. A Nemzetközi Bíróság bejelentése után közvetlenül a spanyol diplomácia sommásan úgy kommentálta az eseményeket, hogy "tiszteletben tartja" a hágai véleményt.

Spanyolország - négy másik EU tagállammal egyetemben - valószínűleg azért nem ismeri a balkáni állam függetlenségét, mert maga is küzd a területén élő kisebbségek (baszkok, katalánok) szakadár törekvéseivel. De la Vega tagadta ezt a feltételezést: " Azt gondolom, hogy nem reális dolog Spanyolországot a Balkánhoz hasonlítani" - mondta a miniszterelnök-helyettes.

A román szaktárca rámutatott, hogy a Nemzetközi Bírósághoz intézett kérdés nem tette lehetővé, hogy az ICJ lényegi, tartalmi vonatkozásban vizsgálja meg a kérdést. A hágai bíróság csak a függetlenségi nyilatkozat törvényességének kérdésében foglalt állást, és nem nyilvánított véleményt annak jogi következményeiről, azaz egy "állítólagos új állam létrehozásáról" - olvasható a közleményben.

A román külügyminisztérium szerint az ICJ maga állapította meg a döntésről szóló határozatban, hogy a hozzá intézett kérdés korlátozott jellegű, ugyanis az nem vonatkozott a függetlenséget kimondó nyilatkozat következményeire, vagyis arra, hogy Koszovó államiságot szerzett-e, és a függetlenség elismerésének jogi következményei érvényesek-e.

Így Románia szerint az ICJ nem vizsgálta meg, hogy a függetlenséget kimondó nyilatkozat törvényes módon vezetett-e egy új állam létrehozásához, sem azt, hogy a nemzetközi jog feljogosítja-e Koszovót függetlenségének kikiáltására.

A román külügyi közlemény szerint az ICJ világosan rámutat arra is, hogy nem vizsgálhatja meg az önrendelkezéshez való jog alkalmazását ebben az esetben, mivel ez a hozzá intézett kérdés témakörén kívül helyezkedik el.

"Románia ezért továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét, és reméli, hogy Belgrád és Pristina között újrakezdődik a párbeszéd egy olyan megoldás találása érdekében, amely mindkét fél érdekeinek megfelel" - olvasható a közleményben.

Románia azon országok közé tartozik, amelyek kezdettől fogva ellenezték Koszovó függetlenségét.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×