eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Visszalépett a bolgár EU-biztosjelölt

Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelölt elállt a jelöltségtől, és lemondott külügyminiszteri tisztségéről is - közölte kedden az Európai Néppárt. A jelölt lemondó levelet írt Bojko Boriszov bolgár kormányfőnek. A szófiai kormány Krisztalina Georgievát, a Világbank alelnökét jelölte helyette.

Néhány perccel a döntés bejelentése előtt Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának német vezetője újságíróknak Strasbourgban azt mondta: az lenne a legjobb, ha Zseleva önként visszalépne.

Schulz szerint a humanitárius segítségnyújtási tárca élére kiszemelt bolgár biztosjelölt - aki tavaly nyáron lett a jobboldali szófiai kormány külügyminisztere - alkalmatlannak bizonyult a poszt betöltésére. A szociáldemokrata politikus azt sem hajlandó elfogadni, hogy Zseleva egy másik tárcát kapjon az Európai Bizottságban. Emlékeztetett arra, hogy kezdeményezte a szófiai kormánynál Zseleva jelölésének visszavonását, új EU-biztos jelölését.

"A parlament nem engedheti meg magának, hogy a meghallgatások semmit se számítsanak" - fogalmazott Schulz.

Rumjana Zseleva múlt keddi brüsszeli meghallgatása kezdetén az EP illetékes szakbizottsága előtt össztűzbe került. Azzal vádolták meg, hogy vagyonnyilatkozatában elhallgatja - illetve EP-képviselővé választásakor, 2007-ben beadott nyilatkozatában elhallgatta - egy tanácsadó cég tulajdonlását. Hétfőn az EP jogi szolgálata a mostani vagyonnyilatkozatban nem talált semmi kifogásolhatót, de a 2007-es pénzügyi érdekeltségi nyilatkozatot illetően nem tudott egyértelmű következtetésre jutni.

Zseleva a múlt keddi meghallgatás során - amikor a vagyonnyilatkozati heves vita félretétele után áttértek a szakmai kérdésekre - többek megítélése szerint nagyon gyenge válaszokat adott számos szakkérdésre.

Európai parlamenti folyosói értesülések szerint a keddi strasbourgi pártközi egyeztetésen Zseleva mellett csak a jobbközép néppárti frakció állt ki, a szocialisták, a liberálisok és a zöldpártiak elzárkóztak támogatásától.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×