Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Janet Napolitano: Abdulmutallab vélhetően nem volt szélesebb összeesküvés részvevője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az amerikai utasszállító repülőgép ellen merényletet megkísérlő nigériai fiatalember szélesebb körű terrorista összeesküvés résztvevője lett volna - közölte vasárnap az amerikai belbiztonsági miniszter.

Barack Obama amerikai elnök közben utasítást adott a terroristagyanús személyek kiszűrését célzó biztonsági eljárások felülvizsgálatára.

Janet Napolitano belbiztonsági miniszter a CNN hírtévének elmondta: jóllehet szélesebb körű összeesküvésre nincs bizonyíték, az amerikai hatóságok nyilvánvalóan továbbra is vizsgálják, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózatnak volt-e köze az incidenshez.

Umar Farouk Abdulmutallab - az amerikai hatóságok feltételezése szerint - pénteken megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamban szállt fel és Detroitba tartott. Abdulmutallabot - aki a merényletkísérlet során súlyos égési sérüléseket szenvedett - az utasok és a személyzet tagjai legyűrték, miután észrevették, hogy valamit meggyújtott.

Napolitano megjegyezte, nem merült fel bennük annak gyanúja, hogy az amszterdami repülőtéren hiányos lett volna a nigériai férfi biztonsági átvilágítása. A miniszter az ABC tévécsatornának nyilatkozva hozzátette: bár az amerikai hírszerző szervek novemberben dossziét nyitottak a fiatalemberről, nem gyűlt össze róla annyi terhelő adat, amelynek alapján felkerülhetett volna a repüléstől eltiltott utasok listájára.

Napolitano egyúttal igyekezett megnyugtatni a tévénézőket afelől, hogy a légiközlekedés biztonságos.

Robert Gibbs fehér házi szóvivő az ABC-nek elmondta, hogy Obama elrendelte a terroristagyanús személyek kiszűrését és a robbanóanyagok repülőgépekre történő feljuttatását megakadályozni hivatott - évek óta érvényben lévő - biztonsági eljárások felülvizsgálatát. Az amerikai hatóságok erre vonatkozó "megfigyelési listáin" mintegy 550 ezer név szerepel, mellékletein pedig a gyanús személyek besorolása valamely veszélyességi fokozatba. Eddig mintegy négyezer embernek tiltották meg, hogy az Egyesült Államokba repüljön, további 13 ezret pedig szigorú motozásnak kell alávetni, ha Amerikába tartó repülőgépre szeretne felszállni - tette hozzá.