Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Életét féltve menekül az iraki cipődobáló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkínozták - állítja az az iraki újságíró, akit közel egy év börtön után engedtek szabadon, miután hozzávágta cipőit a Bagdadba látogató George Bush volt amerikai elnökhöz. A férfi családja közölte: a volt riporter azonnal külföldre távozik.

Az egész világ látta, amikor a kínosan mosolygó George Bush felé repültek a cipők bagdadi sajtótájékoztatóján. Nem nehéz elképzelni, Szaddám Huszein idején milyen büntetés járt volna ezért, de az új, demokratikus Irakban sem kezelték nyugati módszerekkel az ügyet.

Muntaszir az-Zaidi újságíró, akiről lehetne azt is mondani, hogy demokratikus véleménynyilvánítási jogát gyakorolta kicsit extrém módon, három évre elítélték, jó magaviselete miatt azonban kilenc hónap után szabadulhatott. Családja boldogan fogadta a hírt, de elmondta azt is: a volt tévés szinte bizonyosan azonnal Görögországba utazik, mert félti az életét.

Az-Zaidi kínzásról szóló vádja Núri al-Máliki miniszterelnöknek és az amerikaiaknak is kínos, mert az iraki demokratikus átalakulás buktatóira irányítja a figyelmet. Az újságíró szerint, bár a kormányfő azt ígérte, hogy a börtönben gondját viselik, kábelekkel és vasrudakkal verték.

Az egykori tévés kultfigurává vált Irakban és a Közel-Keleten, miközben Bush-hoz vágta cipőit, azt kiabálta: "Ez ajándék az irakiaktól, ez a búcsúcsók neked, te kutya!". Az újságírót a pusztítás, a polgárháborús állapotok, és - mint mondta - a megszállás dühítette fel.

Az iraki biztonsági helyzet továbbra is aggodalomra ad okot; ezt bizonyítja, hogy Joe Biden amerikai alelnök váratlan bagdadi látogatása idején négy aknát is kilőttek a zöld zóna néven ismert kormányzati negyedre.

Mindeközben George Bush otthon a memoárjait írja, emellett sokat kerékpározik - mesélte Laura Bush, a volt first lady.