eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Életét féltve menekül az iraki cipődobáló

Megkínozták - állítja az az iraki újságíró, akit közel egy év börtön után engedtek szabadon, miután hozzávágta cipőit a Bagdadba látogató George Bush volt amerikai elnökhöz. A férfi családja közölte: a volt riporter azonnal külföldre távozik.

Az egész világ látta, amikor a kínosan mosolygó George Bush felé repültek a cipők bagdadi sajtótájékoztatóján. Nem nehéz elképzelni, Szaddám Huszein idején milyen büntetés járt volna ezért, de az új, demokratikus Irakban sem kezelték nyugati módszerekkel az ügyet.

Muntaszir az-Zaidi újságíró, akiről lehetne azt is mondani, hogy demokratikus véleménynyilvánítási jogát gyakorolta kicsit extrém módon, három évre elítélték, jó magaviselete miatt azonban kilenc hónap után szabadulhatott. Családja boldogan fogadta a hírt, de elmondta azt is: a volt tévés szinte bizonyosan azonnal Görögországba utazik, mert félti az életét.

Az-Zaidi kínzásról szóló vádja Núri al-Máliki miniszterelnöknek és az amerikaiaknak is kínos, mert az iraki demokratikus átalakulás buktatóira irányítja a figyelmet. Az újságíró szerint, bár a kormányfő azt ígérte, hogy a börtönben gondját viselik, kábelekkel és vasrudakkal verték.

Az egykori tévés kultfigurává vált Irakban és a Közel-Keleten, miközben Bush-hoz vágta cipőit, azt kiabálta: "Ez ajándék az irakiaktól, ez a búcsúcsók neked, te kutya!". Az újságírót a pusztítás, a polgárháborús állapotok, és - mint mondta - a megszállás dühítette fel.

Az iraki biztonsági helyzet továbbra is aggodalomra ad okot; ezt bizonyítja, hogy Joe Biden amerikai alelnök váratlan bagdadi látogatása idején négy aknát is kilőttek a zöld zóna néven ismert kormányzati negyedre.

Mindeközben George Bush otthon a memoárjait írja, emellett sokat kerékpározik - mesélte Laura Bush, a volt first lady.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×